Искуства пчелара која треба знати како од почетка паше

Аутор: dzonioff
810 посета

Када нема пчелиње паше, нема ни лучења нектара, а затим нема ни меда. Количина унесеног нектара, па тако и добијени мед зависи од више чинилаца :

Количине медоносног биља доступног пчелама – колико ће пчеле сакупити и у кошницу унети нектара зависи од односа количине медоносног биља до којег пчеле могу допрети и броја пчелињих заједница које рационално могу сакупити излучени нектар;
Интензитета лучења нектара (биљака) – од интензитета лучења нектара зависи и колико ће пчеле провести времена док се не напуни медни желудац, затим колико ће пута у току дана доћи у копницу са товаром нектара;
Трајање лучења нектара – излучивање нектара траје од потпуног отварања цвета па до његовог опрашивања. Онда када цветни прах доспе на жиг тучка цвета, тј. чим се изврши опрашивање, нектарије престају да излучују нектар. Нектар који се при опрашивању нађе у цвету упија се назад у нектарије. Постоји проблем пренасељености који настаје због великог броја пчела, брзо долази до оплодње и престанка лучења нектара. То даље значи, што је дуже време од отварања цвета до опрашивања, дуже ће трајати лучење нектара;
Могућности искоришћавања нектара од стране пчела – излучени нектар пчеле не могу увек да искористе. Постоје разлози осим временских услова од којих зависи могућност искоришћавања нектара. Нектар највећег броја нектароносних биљака је доступан, али има и цветова до чијег нектара пчеле тешко долазе због дубине цветова (као нпр. црвена детелина, краварица). Најпогоднији терени за искоришћавање пчелиње паше су комплекси медоносног биља заштићени од ветрова, у долинама планина и поред река, где јелучење нектара веће, а његово исушивање мање;
Удаљености медоносног биља од пчелињака – удаљеност биљака које луче нектар од пчелињака веома је важан чинилац за постизање већих приноса меда. Сматра се да је користан лет пчеле до два километра. Дужина боравка пчеле ван кошнице ради сакупљања нектара зависи од количине нектара у цветовима биљака, од количине цветова који луче нектар, од количине пчела на том подручју и од могућности да пчеле из цветова користе нектар. Уколико је извориште нектара ближе пчелињаку, ако је лучење нектара обилније, ако је пчелама приступачнији, пчеле ће утрошити мање хране да би надокнадиле утрошену енергију, направиће више летова за нектар, па ће га тиме више и унети.

Медишни простор се може повећати а да се не повећава запремина медишта. То се може постићи разређивањем оквира у медишту, чиме се повећава економичност пчеларења.

Ограничавање матице у лежењу може бити од стране пчела, које можемо назвати приородним ограничавањем, или од стране пчелара, то јест – неприродно или вештачко ограничавање.

Матицу пчеле ограничавају свесно, а то је када хоће да се роје, када немају залиха хране или нема уноса нектара или полена, па се код њих јави ,,инстинкт економије хране“. То представља облик природног ограничавања матице, а други облик је ,,несвесно ограничавање“, када је велики унос нектара или цветног прага па је њима облокирају.

Природно ограничавање матице у лежењу није пожељно, јер сваки облик овог ограничавања утиче на развој пчелиње заједнице и укупан принос меда.

АгроБизнис магазин

Уколико о овим темама желите да будете редовно информисани, претплатите се на АгроБизнис магазин. Годишња претплата је само 1800,00 динара и укључује 12 издања и све поштанске трошкове. Пријавите се путем телефона 011/4052-117, 060/0712-350 или на имејл gdjakovic@yahoo.com. У току је акција, сваки нови претплатник добија поклон изненађења. За више информација о нашим посебним издањима ПЧЕЛАРСКИ ПОДСЕТНИК, као и ЛЕКОВИТО БИЉЕ посетите www.agrobiznis.rs.

Srodni tekstovi

Оставите коментар