Интерпол открива фалсификаторе меда

Аутор: draganadpetrovic
811 посета

Пчелари су први на удару када је реч о климатским променама и загађењу природе. Зато су и уноси меда у кошнице из године у годину све скромнији.“Ни по вагама, ни и по календару није ни за очекивати да још буде уноса нектара“ рекао је пчелар Ђорђе Мркић а приноси веома скромни. На много места у земљи се у претходном периоду водила борба за њихов опстанак.Пчелари су у прилици да све више допуњавају резерве хране које су пчелама неопходне.

Још увек има на лагеру извесних количина меда које могу да понуде тржишту међутим када је смањена понуда онда се отвара поље и за манипулације.

„И даље имамо оно што није видело ни пчелу ни кошницу а декларише се као мед и то је светски проблем а мед представља једну од три намирнице које се највише фалсификују свуда“ напомиње Мркић и додаје:

„До недавно смо имали акцију Интерпола на сузбијању фалсификата меда“ изјавио је Мркић.

Илустрација: Усавршена техника фалсификовања меда/ Фото: Pixabay

Технике фалсификовања су толико софистициране да ни најбоље лабораторије нису у стању да препознају „фалш“ мед. Зато се обратите провереним продавцима или почните сами да га производите, савет је пчелара.

Цена багремовог меда се креће око 7 евра у откупу али су малопродајне цене остале на ивици исплативости да би се уопште трговало. Нажалост, увоз је дозвољен а квалитет често упитан, а саговорник чврсто верује да је домаћи мед квалитетнији од таквог.

Угроженост пчела које су знамо осетљиве, у свету је, подсетимо велика, што од од климатских промена, употреба хемија па до загађености.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/interpol-otkrivao-falisfikatore-meda-kod-nas-(audio)_1286191.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар