Има 140 кошница а ни једну теглу меда, а лепо живи од свог бизниса

Аутор: draganadpetrovic
679 посета

Бујановчанин Влада Младеновић (60) има 140 кошница, али у кући нема ни једну теглу меда који за своје потребе купује као и други. Сваки дан проводи у свом пчелињаку јер његов посао захтева велики труд и рад. Али, како каже, на крају се исплати, као што се исплати сваки посао који се ради са љубављу.Владан је један од ретких одгајивача пчелињих матица у региону. Има 140 кошница, за сезону произведе и до 1.700 матица, а план му је да у наредне две године тај број, због велике потражње, повећа на 2.500 матица по сезони.

НОВО: Колико ће коштати мед? 

-Пчеларством се бавим тридесет година, а професионални одгајивач матица сам већ двадесет година и радим само то, код мене нема ни тегле меда у кући – почиње причу Младеновић.

Љубав према пчеларству развила се, како каже, пре више од тридесет година када је редовно посећивао тада једину продавницу пчелињих производа у Врању и упознао чика Динета пореклом из Лопардинца.
– Чика Дине ми је једног дана поклонио књигу о производњи матица, коју је написао највећи узгајивач матица у бившој Југославији, и ту креће моје интересовање – каже наш саговорник.

Када је први пут прочитао књигу, како каже, ништа му није било јасно. Први покушај му није био нарочито успешан, али упорност, учење, рад и велико одрицање дали су резултате.

-Сакупљао сам литературу, посећивао сајмове и све своје слободно време користио да учим. Првих пет година сам производио мед, јер је отприлике толико времена потребно да неко научи да то ради и постане самостални пчелар – наглашава Младеновић.
Пре уласка у професионалну производњу радио је две године као кооперант пољопривредног факултета у Земуну, а од 2003. године почиње озбиљно да се бави гајењем матица.
-За сваки посао су потребни воља, рад и упорност, не може све ођедном и мора да се ради озбиљно и квалитетно – каже Младеновић.

Илустрација: Влада Младеновић гаји матице

О томе колико је озбиљан и захтеван овај посао сведочи и чињеница да је наш саговорник скоро пола године сваки дан у свом пчелињаку код Бујановачког језера.

-Много је лакше да се ради мед, има мање обавеза, овако сам буквално од средине априла до почетка септембра сваки дан у пчелињаку, нема прескакања ни дана, ако хоћеш рентабилност у производњи мора много времена да се уложи – истиче наш саговорник.

Данас може да се похвали чињеницом да је један од већих одгајивача матица у региону и да му је тржиште велико.

-Снабдевам Косово и Северну Македонију, ударно тржиште ми је Скопље, пчелари долазе сами, не шаљем матице, већ договоримо производњу. Ја им закажем термин, понудим цену која је нормална на тржишту и они сами долазе – додаје Младеновић.

Више преферира извоз, јер му је појединачна продаја мање интересантна. Довољно се дуго бави овим послом тако да пчелари препознају квалитет његовог рада, због чега има увек уговорену производњу.

-Потражња за матицама је велика, сада сам подигао производњу за 40 одсто и буквално је све отишло. Упослио сам и једног рођака да ради са мном, а план ми је да у наредне две године произведем и до 2.500 матица по сезони – каже Младеновић.

Данашња тржишна цена матица је десетак евра по комаду ако је количина мања од 100, док се на већој количини цена по комаду смањује.

Илустрација: Свакодневно одлази у пчелињак
На питање да ли од овог посла може да се живи, наш саговорник одговара:

-Може. Када се одбије улагање, односно шећер, прехрана и гориво које се потроши на свакодневни одлазак у пчелињак, остане једна солидна сума новца која је леп додатак кућном буџету – каже Младеновић за крај нашег разговора.

Извор: https://bujanovacke.co.rs/2023/08/11/bujanovcanin-vladan-mladenovic-radi-sa-pcelama-ali-u-kuci-nema-ni-jednu-teglu-meda-izmislio-posao-od-koga-moze-lepo-da-se-zivi/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар