Зимско третирање против варое

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

Ако је одрађен тзв. летњи третман против пчелињег крпеља , дакле у јулу и августу или евентуално у септембру (што код наших пчелара није редак случај), врло важно је обавити третирање у овом месецу,углавно је то за то је што тада углавном нема легла у кошницама па се сва вароа налази на пчеллама.
За овај третман пчеларима су на располагању две могућности:
а) оксална киселина
б) амитраз
в) Перизин, Апитол и неки други препарати.
Све више је оних који у овом периоду вароо третирају оксалном киселином, јер је веома јефтина, скоро безопасна по пчелара и пчеле, не оставља резидуе у воску, меду и прополису, а брзо и лако се врши третман.
Врло је битно како се правилно припрема и врши третман у пчелињим друштвима .
Припрема овог раствора је следећа .Направити шећерни сируп у односу 1:1 на следећи начин: Измешати 600 милилитара дестиловане воде и 600 грама шећера у кристалу. Када се шећер и вода сједине (добије се количина нешто мања од литра), сируп благо загрејати (35-40 степени) и сипати у флашу од литру и по, са широким отвором. Затим помоћу направљеног левка усути 35 грама дихидрата оксалне киселине у кристалу. Затворити и снажно измућкати да се кристали растворе. Оксалну киселину је најсигурније купити у ветеринарским апотекама.

Илустрација: Третирање се обаља на температури испод десет степени/ Фото: Pixabay

Третирање вршити на температури мањој од 10 степени (јер тада пчеле не излећу), шприцом од 50 милилитара и причвршћеном дужом цевчицом (може од дечијих сокића тако да се лако улази у улицу између сатоноша), у количини од 5 милилитара по пуној улици пчела. Дакле, према процени пчелара, колико пуних улица толико пута по 5 милилитара а у мање пуне, мању количину! Оксалном киселином се пчеле третирају само једном а падање варое се прати у наредном периоду!
Као заштиту при третирању, треба носити рукавице,имати балон воде на пчелињаку а маска није неопходна.

Ненад Стефановић маст.инж.пољ. ПССС Лесковац

Извор: https://jugpress.com/poljoprivreda-zavrsno-zimsko-tretiranje-protiv-varoe-pcelinjeg-krpelja/

Srodni tekstovi

Оставите коментар