ЗИМСКО-ПРОЛЕЋНА СМРТНОСТ ПЧЕЛА

Аутор: Gdjakovic
555 посета

ЗИМСКО-ПРОЛЕЦНА СМРТНОСТ  – То је угинуће пчела једног дела или целог пчелињег друштва из различитих узрока током зиме или с пролећа. У неповољним условима зимовања зимско пролећна смтност се повећава.Томе доприносе : дуго трајање хладног времена и немогућност излетања пцела ради пражњења, слаба заштита од ветрова, влажно гнездо, недовољне залихе хране, лоша храна (нарочито медљиковац или кристализован мед), узнемиравање од мишева и других животиња, обезматиченост (губитак матице) и др. Тада је помор на поду кошнице велики, а често угину и цела друштва.

Још већа смртност, цчак и свих друштава у пчелињаку, настаје када су упоредно с побројаним непогодностима постојали извори неке заразе (нозематозне споре). У таквим случајевима умирање пчела се наставља
и после побољшања времена, тј. И после пролећног излетања пчела ради пражњења.
Зимско-пролећна смртност наноси нашим пчеларима велике штете не само због угинућа целих друштава него и због слабљења још већег броја друштава чије пчеле угину у великом броју. Нека истраживања показују да током дугих и хладних зима у неким крајевима просечна смртност може достићи 12 %, а у појединим пцелињацима чак 80-100 % састава пчелињих друштава.

Највећа зимско-пролећна смртност (потпуно угинула друштва), јављала су се у пчелињацима који су били заражени нозематозом и у којима су пчеле биле узимљене на медљикином меду, тамо где није било заразе, него само медљикиног меда, смртност је достизала 30-40 %, а где није било ни једног ни другог до 5 %.
Према приближном прорачуну сваке године угине услед зимско-пролећне смртности просечно 5% до 10% пцелињих друштава, тј.  Исто толико колико и од свих врста. Због тога се зимско пролећна смртност по значају сврстава као други проблем у пчеларству (први је тровање пцела). Немали број пчелињих друштава ослаби или чак угине због узимљавања с недовољним количинама меда или због неправилног размештања залиха хране у гнезду.
Шта ми као пчелари можемо урадити да смањимо тај проценат угинућа и опстанак пчелињих заједница презимљење? Само једно, да оставимо довољно количину меда, квалитетног меда који ће омогућити пчелињој заједници опстанак. Оставимо се сирупа преко целе године, оставимо се разних експеримента који су у старту осудили пчелу на пропаст.

Слободан Јефтић

Facebook – Пчеларење са Слобом

Srodni tekstovi

Оставите коментар