Завршена паша: Која цена багремовог меда се очекује?

Аутор: draganadpetrovic
1,3K посета

Иза нас је багремова паша, врцање меда је увелико у току.

СПОС још увек нема прецизне информације о изврцаним количинама багремовог меда јер га није било у свим деловима Србије, прикупљање података је у току, али ћемо га свакако ипак имати у извесним пристојним количинама. Поред тога, како ствари стоје према првим изврцаним количинама, багремов мед из Србије ове године биће врхунског квалитета, јако је светао и са јако ниским процентом влаге.

Такође, пчелари су добро информисани о приносима багремовог меда у другим државама, јер само Румунија и Бугарска имају неке количине багремовог меда, испод 20% од вишегодишњег просека, мада је и тамо доста шарен принос зависно од региона до региона, те су те прве информације доста непоуздане.

Илустрација: Биће више багремовог меда него прошле године/ Фото: Pixabay

Пчелари Србије који су у СПОС-у интензивно ових дана размењују информације и податке, а делегација Погона „Наш мед“ боравила је два дана у Италији разговарајући како са досадашњим, тако и са потенцијалним купцима меда, јер бисмо заиста волели да мед извозимо у земљу која има најстрожије стандарде за квалитет меда, јер имамо врхунски производ и сматрамо да треба да га купи онај ко га највише цени. Наравно, нудимо га и свим другима у свету. На жалост, Срби у Италији немају добру репутацију, и даље смо озлоглашени због деценијског анатемисања наше државе на светском нивоу, али итекако знају да имамо један од најбољих медова у региону, који је злата вредан. Наша делегација пренела је поруку српских пчелара да за овогодишњи род багремовог меда траже 8 евра за килограм, али да пошто тржишна цена још увек није успостављена, у наредне 2-3 недеље прикупићемо детаљне информације о количинама меда које Србија може да понуди, те да ћемо свим купцима у ЕУ послати званичну понуду. Наравно, оваква информација са њихове стране није најбоље примљена, иако су све време истицали да веома цене наш мед. Наравно, са наше стране је поново истакнуто да је ово реална цена што се Србије тиче.

Илустрација: Цена меда у рукама пчелара/Фото: Pixabay

Наравно, ми УОПШТЕ не сумњамо да ће неки наши пакери меда брже боље потрчати да српски мед понуде по свету испод цене која се може постићи на тржишту, на име залиха које имају, те да ћемо због тога сигурно имати проблеме, али смо одлучили да КАО И УВЕК ипак играмо отворених карата, јер ми смо људи а не калкулаторне машине.

Напомињемо да је цена меда сада ИСКЉУЧИВО у рукама наших пчелара. Ако потрче, КАО ПРОШЛЕ ГОДИНЕ, да брже боље продају свој мед пошто зашто, нека се не надају да ће цена порасти, иако је то реално тржишно могуће.

Зато још једном позивамо пчеларе да сачекају са продајом меда, док се не формира тржишна цена овогодишњег рода, а онда ћемо заједнички видети како ћемо даље, продавати или чекати. Ако је неко заиста баш толико угрожен финансијски, и мора да прода, Погон „Наш мед“ одвојиће извесну суму да му по тренутним ценама откупи мед што пре.

Постоје два сценарија. Први је да ако велики број пчелара ипак потрчи да прода овогодишњи багрем по тренутно важећим ценама, требаће доста времена да прође док се сав тај мед не прода крајњим купцима, те да дође на ред повећање цене за преостале количине. Други сценарио је да огроман проценат пчелара послуша препоруку СПОС-а и не прода мед док се тржишна цена не успостави. Колика ће она бити, то нико не може да зна, формира се као и свака цена на пијаци. Продавац тражи једну цену, купац нуди другу, и негде се сретну. Ако се не сретну, ето их обојице сутра на пијаци опет, и крећу нови преговори. Предност меда је што не мора да се прода истог дана кад се изнесе на пијацу. У сваком случају, све је у рукама пчелара, нека сами одлуче какву будућност желе.

Илустрација: Погон „Наш мед“ откупљује вишак багремовог меда

Ми одлично знамо да неки наши приватни пакери представљају СПОС и Погон „Наш мед“ у иностранству као бабарогу која жели да им подигне цену меда. Такав угао гледања је наравно погрешан, те за иностране купце који нас још увек не познају довољно добро, имамо следећу поруку. Пчелари Србије нису ваши непријатељи, ми само желимо да добијемо тржишну цену меда. И кад је она ниска, и кад је висока. Ако успоставите коректну сарадњу са нама, будите убеђени да ћемо УВЕК сагледавати ваш интерес као да је наш, те ћемо вам излазити у сусрет кад год је то могуће. Већ годинама пчелари Србије имају слабе приносе и коректно је помоћи им да опстану на хумани начин, што и вама иде у корист, јер ми смо протеклих година значајно подигли просечан број кошница на пчелињацима, и из Србије ћете добијати све значајније количине меда у будућности. Чак и ако успете да који шлепер меда добијете испод реалних тржишних цена, само ћете непотребно уздрмати вашу сарадњу са нашим пчеларима. Јер, ако тржишна цена на крају буде нижа него прошле године, и ви ћете добити мед по нижој цени. Али, ако буде 8 евра за пчелара, коректно је ту цену и платити пчеларима, а и ви и ми одлично знамо да је та цена реална. Но, тржиште ће свакако формирати коначну цену, а ми као произвођачи и ви као крајњи купци, једноставно морамо добро сарађивати и кројити нове видове сарадње у будућности, ту нама идеје не недостају, и једва чекамо да вам их изложимо. Кад год ви будете имали проблем, ми ћемо вам изаћи у сусрет, то неће никада учинити ниједно приватно правно лице, већ само пчелари. Спремни смо и на значајно одложено плаћање уз банкарску гаранцију. Позивамо СВЕ пчеларе чланове СПОС-а који су изврцали багремов мед, да га што пре, ради формирања понуде страним купцима, а најкасније до 20. јуна пријаве СПОС-у.

Илустрација: Овогодишњи багремов мед изузетног квалитета

Ево како изгледа формулар за пријаву вишкова багремовог меда за продају:

1 – Име и презиме пчелара члана СПОС-а који је носиоц регистрованог пољопривредног газдинства, са адресом пребивалишта;

2 – Назив друштва/удружења пчелара преко кога сте се учланили у СПОС;

3 – Адреса локације меда;

4 – Мобилни и фиксни телефон, мејл;

5 – Врста и количина меда која се нуди (минимум 300 кг) са навођењем године врцања меда (ако имате ПРАВИ ливадски мед са планина, то назначите као посебну врсту меда, ван цветног меда);

6 – Наведите да ли сте потписали Уговор о лиценци за приступ Стандарду квалитета „Добра пчеларска пракса“, као и датум потписивања уговора, јер ће ваш мед онда имати већу откупну цену;

7 – Изјасните се заокруживањем опције (можете се истовремено изјаснити и за две или више опција, па и све четири, ако су вам све прихватљиве):

     А) Новац за мед желим искључиво унапред, по досадашњој методологији (90% унапред по процени количина меда а пре преузимања меда од стране Погона, 10% након мерења меда у мом магацину);

     Б) Новац за мед могу да сачекам, уз обезбеђење гаранције 100% исплате Погону од стране купца одговарајућом банкарском гаранцијом;

     Б) Новац за мед могу да сачекам, уз обезбеђење гаранције 90% исплате од стране осигуравајуће куће;

     Г) Новац за мед могу да сачекам, уз потписивање уговора о чувању меда на унапред познати период, након ког имам слободу да мед продам на тржишту;

8 – Спреман сам / нисам спреман (заокружити), да следећу количину и врсту меда предам по нешто бољој цени, али да новац чекам док се мед не прода: ______________________.

Kонтакт особа којој шаљете наведене податке (искључиво мејлом, Вибером или редовном поштом) је комерцијалиста Погона „Наш мед“ Иван Ивић, 064/65-77-833, nasmed.prodaja@gmail.com

Ако немате финансијских могућности да га позовете а то вам је неопходно, довољно је да му пустите СМС поруку о томе, и он ће вас позвати о трошку Погона!

Пошто је он скоро сваки дан на терену, имајте разумевања ако вам се не јави увек на телефон, те му пошаљите СМС поруку и јавиће вам се чим буде могао. Ако се не јави до краја дана, сутра ујутру позовите директора Погона Ненада Портића на 060/444-07-07.

Ако понуду меда шаљете редовном поштом, шаљите је на адресу:

Погон „НАШ МЕД“
Ул. Солунских ратника бр. 2
34210 Рача

Ако шаљете брзом поштом, упишите број телефона примаоца: Ненад Портић, 060/444-07-07).

Извор:https://spos.info/pcelari-traze-8-evra-za-bagrremov-med/

Srodni tekstovi

Оставите коментар