Забрињавајући подаци америчког истраживања

Аутор: draganadpetrovic
425 посета

Нова студија ентомолога Универзитета Мериленд показује да је животни век појединачних пчела које се држе у контролисаном, лабораторијском окружењу 50% краћи него што је био седамдесетих година 20. века.Како је објављено на Facebook профилу новосадског Научног института за ветеринарство, када су научници моделирали ефекат данашњег краћег животног века, резултати су показали повећане губитке код колонија и смањене трендове у производњи меда које су амерички пчелари видели последњих деценија.

Научници наводе да су разлози овоме болести, паразити, пестициди и исхрана.

Ово је прва студија која показује да смањење животног века медоносних пчела потенцијално није изазвано само стресорима из околине, наговештавајући да генетика може да утиче на трендове у пчеларској индустрији.

Илустрација: Пчеле данас живе двоструко краће него пре пола века

Студија је објављена 14. новембра 2022. у часопису „Scientific Reports“.Аутор истраживања је први приметио смањење животног века док је водио студију о стандардизованим протоколима за узгој одраслих пчела у лабораторији. Он је уочио да је средњи животни век његових пчела у кавезу упола краћи од пчела у кавезу у сличним експериментима седамсесетих година 20. века (17,7 дана данас наспрам 34,3 дана пре 50 година) Ово је подстакло детаљније анализе објављених лабораторијских студија у последњих 50 година.

– Када сам анализирао животни век пчела, схватио сам да заправо постоји огроман ефекат времена – рекао је Неарман и додао:

– Стандардизовани протоколи за узгој пчела у лабораторији нису били формализовани све до 2000-их, па бисте помислили да би животни век био дужи или непромењен, јер постајемо све бољи у овоме, зар не? Уместо тога, видели смо удвостручење стопе морталитета.Када је тим моделирао ефекат смањења животног века за 50% на пчеларску производњу, где се изгубљена друштва замењују на годишњем нивоу, то је резултирало стопама губитка од око 33%. Ово је веома слично просечним стопама зазимљавања и годишњих губитака од 30% и 40% које су пријавили пчелари у последњих 14 година.

Извор: https://www.agrotv.net/zivotni-vek-pcela-duplo-kraci-nego-pre-pola-veka/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар