Забринути пчелари из Републике Српске

Аутор: draganadpetrovic
500 посета

БАЊАЛУКА – Промјенљиви временски услови овог прољећа остављају неизвјестан почетак пчеларске сезоне, сагласни су босанско-херцеговачки пчелари.Дамир Барашин, предсједник Савеза удружења пчелара РС, рекао је за „Независне“ да је, с обзиром на временске услове, тешко рећи какав ће бити почетак пчеларске сезоне.

„Претходних дана смо имали јутарње мразеве, због којих је багрем у појединим дијеловима смрзао“, казао је Барашин.

Како истиче, кроз неколико дана ће се знати тачне размјере прољетних мразева.

„Прва озбиљнија паша у овој години је свакако багремова, а једна је од најзначајнијих, тако да ћемо морати сачекати да видимо какву је штету направио мраз који је био претходне седмице“, рекао је Барашин.

Према његовим ријечима, посљедњих година на нашем подручју имамо појаве касних мразева који, како кажу пчелари, утиче на приносе.

„Са једне стране имамо изостанак првих паша које су и те како значајне у приносима, али су исто тако битне за развој пчелињих заједница, како би могле спремне да дочекају сљедеће паше“, казао је Барашин.

Како истиче, касни мразеви су кобни за приносе, додајући да пчелари који своје кошнице у току године селе на разне локације могу избјећи лош почетак сезоне.

„Пчелари који селе своје кошнице имају прилику да поправе своје приносе у току године, док они који пчеле држе на једном мјесту имају већу штету“, истакао је Барашин.

Илустрација: Топло време па нагло захлађење током пролећа утичу на приносе меда у целој сезони

Према његовим ријечима, ове године је почетком прољећа кренуло топлије вријеме, те су, како каже, пчелиње заједнице почеле нагло да се развијају.

„Дешава нам се да пчелиње заједнице крену са наглим развојем када имамо топлије дане, а након тога дође нагло захлађење, те оне престају са радом и то је управо оно што утиче на сам ток сезоне“, рекао је Барашин.

Сејо Дељо, предсједник Савеза пчелара ФБиХ, за „Независне новине“ истиче да због промјенљивог времена касни прољетна паша.

„Имали смо почетак раног прољећа и пчелиња друштва су почела са развојем, али након тога имамо и хладније дане који, према нашим процјенама, на подручју Федерације нису изазвали веће проблеме, али нам остаје да видимо да ли ће то оставити неке посљедице у наредном периоду“, рекао је Дељо.

Према његовим ријечима, у вишим крајевима касни вегетација.

„Касни прољетна паша, а у вишим крајевима касни и вегетација, те почетак сезоне чека љепше вријеме“, казао је Дељо, додајући су пчелари на подручју Федерације у ишчекивању прољетне паше, а како каже, надају се да ће у мају ситуација бити боља.

Илустрација: Пчелари сматрају да ће бити врло неизвесна сезона кад је у питању производња меда

Дарко С., пчелар са подручја бањалучке регије, истиче да он тренутно нема много пчелињих друштава, али, како каже, боји се да би мраз могао утицати на почетак сезоне.

„Врло је неизвјесна година пред нама, остаје нам да видимо какви ће бити приноси, с обзиром на то да је кренуло са мразевима“, рекао је Дарко С.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Pcelari-sele-kosnice-da-bi-spasili-prinos/767071

Srodni tekstovi

Оставите коментар