Европски пчелари на удару конкуренције почињу борбу за очување тржишта

Аутор: Gdjakovic
420 посета

Европски професионални пчелари су на коленима. Још једном, климатске промене су утицале на производњу у 2022. заједно са растућим ценама. Неколико важних европских тржишта као што су Мађарска, Шпанија и Италија су престала да функционишу. Повећанe продајне цене европских пчелара нису конкурентне у борби на тржишту са медом из Кине, Вијетнама и Индије. Тако би ЕУ могла да изгуби трећину својих кошница у наредним годинама, што значи даљи увоз. У том контексту, објављивање студије од стране служби Европске комисије, доказивање масовне преваре на увезеним медовима је кап која је прелила чашу.

Од 320 узорака добијених од надлежних органа учесница чак 147 (46%) је осумњичено да не поштује одредбе европске директиве о меду. Званичне методе које се тренутно користе нису погодне за откривање свих присутних облика преваре. Неопходан је комплетан панел често ажурираних и валидираних техника који ће истаћи максимум превара. С обзиром на то да додатак шећерног сирупа не покривају друге врсте фалсификовања, као што су незрели медови, лажне ознаке или додавањем средстава за бојење, преваре би могле бити још масовније.

„Ситуација је крајње забрињавајућа и потребно нам је брзо решење. Сви европски пчелари се слажу око овог проблема али и великог европског решења. У светлу текуће ревизије директиве о меду, европски пчелари и њихове задруге позивају на транспарентно обележавање земље порекла, са процентима у опадајућем редоследу, побољшавајући бољу следљивост и модернији усаглашен европски оквир за лабораторијско испитивање меда“, рекао је Станислав Јаш, Председавајући Радне групе COPA –  COGECA за мед и додао: „Европска комисија мора чути ову поруку, зато позивамо све европскe пчеларе који подржавају ове принципе окупљају се око хаштага #ХонеИстлабеллингнов да објасне своје ситуације путем друштвених мрежа, да дају примере фалсификата и да заједно позовемо на транспарентно обележавање земље порекла на сав увозни мед“.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар