Драгана је додала специјалне састојке у мед и освојила срца малишана али и великих дегустатора

Аутор: Gdjakovic
317 посета
ЧУРУГ: Газдинство Дамјановић из Чуруга страствено се бави производњом висококвалитетног меда различитих врста и укуса већ генерацијама, а поносе се тиме што држе овај посао већ 40 година.
Драгана Дамјановић у пчеларству је већ више од 15 година, као снаја прихватила је породични посао, који је додатно развила и чему се потпуно посветила, заједно са супругом Мићом.

Пчеларство Дамјановић поседује више од 200 кошница, које сели на најквалитетније пашњаке. У понуди имају различите врсте меда, попут липовог, багремовог, сунцокретовог, ливадског, као и мед од уљане репице. Такође, праве и врсте меда које и најмлађи заволе на први залогај, а то је крем мед са чоколадом, лешником, брусницом, малином и аронијом, а ту је и њихов већ чувени међу децом „Медић кремић“.

Газдинство Дамјановић из Чуруга

Сваки мед је пажљиво прикупљен, пратећи природни циклус биљака и цветања. Осим разноврсних врста меда, газдинство Дамјановић такође производи и друге пчелиње производе као што су прополис, матични млеч, и восак. Неизоставна је и медовача, а за оне који воле и другачије укусе, ту је и „медолимета“. Сви ови производи су пажљиво обрађени и припремљени да задрже своју природну чистоту и квалитет.

Газдинство Дамјановић из Чуруга

Драгана Дамјановић води ово газдинство с посебном пажњом и преданошћу према пчелама и њиховим производима.

–  Пчеларство није лак посао, јер захтева неизмеран труд и рад. Међутим, све то пада у заборав када се искуси чар овог посла, а то је уживање у природи и сам процес прављења толико лепих и укусних производа, који подстичу маштовитост и креативност, па тако настају нови укуси, које воле све генерације – каже Драгана Дамјановић и додаје да све што направи прво мора да прође оцену породице и пријатеља, и тек онда излази на тржиште.

Ово чурушко газдинство освајало је бројне награде на сајмовима и фестивалима у Србији и региону. У септембру ове године освојили су златну медаљу за сунцокрет мед на 18. Меденој Тузли, на Међународном сајму пчеларства.

Њихова страст према пчелама и меду одражава се у сваком кораку производње, од одржавања пчелињака до прикупљања и прераде меда. Они такође воде рачуна о заштити околине и одрживом пчеларењу. Користе природне методе и не користе хемијске третмане како би очували здравље пчела и квалитет меда. Такође, подржавају локалну заједницу и сарађују са другим пчеларима, како би промовисали пчеларство и еколошку свест.

Газдинство Дамјановић је синоним за врхунски мед и пчелиње производе, које цене и локално становништво и љубитељи здраве исхране широм Србије. Њихова посвећеност квалитету и традицији чини их поносним чуварима природног богатства Војводине и њихова прича о пчелама и меду остаје инспирација за све нас.

Текст: М. Рашић

Извор: Дневник

Фото:

https://pcelarstvo-damjanovic.business.site/?fbclid=IwAR2wahUf47l_lilBouMJ0y_0yqSe56QxUdaBADVZOPIV4ZlN19_Hkraif44

Srodni tekstovi

Оставите коментар