Децембарски савети пчеларима

Аутор: dzonioff
1,K посета

У децембру, првом месецу зиме у континенталном климатском подручју, пчелиња друштва су већ оформила зимско клубе. Природа се постарала да се пчелиње клубе формира непосредно испод медне капе у плодишту. У подручјима која су нешто хладнија, могуће су и обилне снежне падавине. То не треба да брине пчелара јер то пчелама одговара.

Битно је да пчелар чешће обилази свој пчелињак. Један од разлога за то су бројне штеточине којима одговара ова климатска ситуација. Контрола постављених чешљева на летима кошнице је рутина при свакој посети пчелињака у децембру. Стално проветравати постоља на којима су кошнице, као и њихову стабилност. Све то проверавати, како не би због честих падавина тло пропало.

Пчелари који очекују профит од пчеларства неће пропустити да изврше визуелан преглед пчела. На тај начин се пчеле не узнемиравају. Посматра се опште стање кошница са освртом на полетаљку. Прати се излет пчела. У добром су стању оне које излећу из своје кошнице као из „пушке“. За израду нове опреме и стручно усавршавање, децембар је један од најпогоднијих месеци, јер има најмање посла на пчелињаку.

Опширније у Агробизнис магазину за месец децембар.

Srodni tekstovi

Оставите коментар