Да ли је паша на уљаној репици спас за пчеларе?

Аутор: draganadpetrovic
995 посета

Милован и Бранислав Мијатов из Меленаца пчеларством се баве четврт века. Данас имају око стотину кошница али, како ствари тренутно стоје, њихов број ће вероватно смањити.

  • Пчеларство је тежак посао. Мало мање тежак за средње пчеларе какви смо ми, а много тежак за оне велике. За њих, то је тежак и скуп посао, а уз то иде и велики ризик. Кад је година лоша, као што је ова, а и неколико претходних, губици код великих су толики да од њих готово да не могу да се опораве – прича Бранислав Мијатов.

Што се тиче приноса меда, ова година спада у лошије.

  • Подбацила је багремова паша, липова је била катастрофална, а извукла нас је сунцокретова. Занимљиво је да је она све занимљивија и пчеларима из централне Србије, који масовно селе кошнице на сунцокрет у Банату, ког овде има највише због близине уљара. Ове године на њивама под сунцокретом је било скоро као на Дивљем западу, ко пре постави кошнице, његова је паша. Мислим да ће морати да се уреди ова област, јер је на сунцокрету велика гужва. Поготово што и пољопривредници који сеју сунцокрет воле пчеле на њивама, јер им принос због опрашивања буде већи и за 30% – објашњава Мијатов. Мијатови су ове године први пут врцали мед од уљане репице.
  • Уљана репица је за нас откриће, а верујем да ће бити све популарнија паша. Прва је од свих паша, а мед који смо добили скоро је бео, благ, врло укусан – каже Бранислав.
    Он сматра да је Војводина одлично подручје за пчеларство.
  • У Војводини имамо пет паша. Прва је уљана репица, па багрем, липа, сунцокрет и ливада. Е, сад, колико је пчеларство исплативо, зависи од много фактора – истиче саговорник Дневника.
Илустрација: Пчеларење на уљаној репици новина за пчеларе из Меленаца/ Фото: Pixabay

Мијатови су ове године багремов мед на велико продали по цени од 7 ЕУР за килограм, што је одлична цена.

  • Принос је мањи, али су цене, поготово за багрем, ко је успео да га ухвати, одличне. И цена сунцокретовог расте, сад је стигла до 3 ЕУР за килограм на велико. Како ће бити до краја, видећемо. За потрошаче код нас, где се иначе мед не користи довољно у исхрани, цена је висока. Но, ја ту цену увек упоредим са ценом кутије цигарета. А да би се добио један килограм меда, једна пчела треба да обави милион летова – закључује Бранислав Мијатов.
  • Извор: https://www.ekapija.com/news/3427273/pcelinja-pasa-na-uljanoj-repici-bice-sve-popularnija-potrebno-urediti-pasu-na

Srodni tekstovi

Оставите коментар