Да ли пчеле разликују боје и како обојити кошнице?

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

Кошнице обојене у веселе боје све су присутније у нашим пчелињацима, али многи не знају да пчеле разликују боје али не на исти начин као и човек. Наиме, пчеле распознају само три боје и то белу, жуту и плаву, па овако обојене кошнице помажу пчелама да се лакше орјентишу и врате у своје друштво. Црвена, колико год атрактивно изгледала човеку, пчелама ништа не значи јер је оне доживљавају као црну, исто као и тамно зелену, док остале боје у зависности од интензитета нијанси виде црно-белом спектру.

Илустрација: Пчеле разликују само белу, жуту и плву боју/ ФОТО:Pixabay

Приликом одабира боје веома је важно водити рачуна да не буду штетне за саме пчеле, а обојити искључиво спољашност кошнице док унутрашњост и оквире никако не бојити, већ их оставити таква каква јесте. Осим тога, кошнице се могу обојити хигијенским материјалима који ће заштити само здравље друштва. Најбоља и најсигурнија боја за кошнице је спољна боја на бази воде, или потопити кошница у парафин или у восак. Восак који се упије у дрво и дуго штити кошницу од временских утицаја и чини је врло атрактивном. Приликом бојења кошнице имајте у виду да треба оставити времена да боја добро упије у дрво како би била потпуно безопасна за пчеле.

Илустрација: Кошнице могу да се заштите и природним материјалима као што је восак/ФОТО:Pixabay

Према савету искусних пчелара све кошнице могу бити офарбане у исту боју али изнад лета треба маркирати одређену пчелама видљиву боју у форми кружића или линије. Било да су кошнице офарбане или само маркирамо пчелама препознатљивим бојама неопходно је да буду наизменично постављене по питању редоследа бела-жута-плава ради што боље орјентације пчела.
И у природи има тако много боја и облика у окружењу кошница као што су изглед терена, дрвеће и жбуње које помажу пчелама да се оријентишу и са паше врате прецизно у своју друштво без налета у туђе кошнице.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар