ПЧЕЛАРИ ОПРЕЗ: ВОСКОВ МОЉАЦ НАЈВЕЋА НАПАСТ У КОШНИЦИ

Аутор: draganadpetrovic
677 посета

Постоје велики број штеточина које нападају кошнице а восков мољац је једна од највећих напасти које могу да нанесу огромну штету пчелињем друштву. Као и већина инсеката и восков мољац пролази кроз неколико фаза развоја од јајета, ларве и лутке. Управо ларве и лутке су најопасније јер за свега 10 до 15 дана могу у потпуности да униште саће и оштете дрвене оквире у кошници. Младо саће и сатне основе им нису баш по вољи, али зато старо саће као и тек изврцани оквири представљају идеалну подлогу за размножавање ове напасти.

Илустрација: Восков мољац се најчешће појављује лети

Кад се појављује?
Восков мољац не воли хладноћу па је топло, летње време период кад се најчешће појављују. Како је ово и време врцања меда стручњаци упозоравају пчеларе да би требали да обрате пажњу и провере своје кошнице да се у њима није случајно запатио восков мољац. Постоје две врсте ове штеточине велики восков мољац ( лат. Galleria mellonella L.) и мали восков мољац (лат. Achoroea grisella). Одрасле јединке нису опасне за разлику од ларви које се хране пчелињим саћем из кога је извођено легло, медом и поленом и тако чине штету, док лутке оштећују дрво рамова и кошница. Ове штеточине нападају и незаштићен полен у сакупљачима полена или након његовог сушења.
Восков мољац напада слаба пчелиња друштва тако што се током ноћи лептир због лоше или никакве контроле на улазу неопажено увуче у кошницу. Најчешће улазе кроз лето или неки отвор на кошници и брзо проналази место за полагање јаја. У кошници са пчелама то је најчешће нека пукотина до које пчеле не могу да дођу како би уништиле јаја мољца.
Женка великог восковог мољца у просеку положи између 300 и 600 јаја. Јаја су положена у групе од 50 до 150 комада. Уколико су у кошници присутне пчеле ларве восковог мољца буше тунел до средине саћа и на тај начин се штите од пчела које покушавају да их избаце из кошнице. Ако се ларва нађе у средини саћа са леглом долази и до оштећења и пропадања пчелињег легла. Ова зона је мољцима посебно привлачна јер имају идеалне услове за раст и развој. Након што се учаури најчешће се закачи за бочне летвице рамова где остаје док из чауре не изађе лептир. Тешко се уочавају зато што у зависности од годишњег доба развој восковог мољца од јајета до одраслог лептира може да траје од четири недеље до чак шест месеци. Посебан проблем је уколико се ова штеточина запати у јесен па у кошници остане до пролећа а пчелар тек тада примети потпуно уништено саће.
Восков мољац најчешће напада саће које су пчелари оставили за складиштење и то је најосетљивији део у кошници када је у питању ова штеточина.

Илустрација: Превентива и јако друштво је најбоља заштита од ове штеточине
Превентива и заштита
С обзиром на то да восков мољац углавном напада слаба друштва која не могу да се одбране најбоља заштита је заправо превентива и одржавање заједнице јаком и здравом. Обезбедите пчелама довољну количину хране, редовно сузбијајте болести које могу ослабити друштво, уклањајте отпатке са подњаче и са горњег дела где се налази мрежа код новијих модела кошница. Саће из кога је извођено пчелиње легло је веома тешко сачувати од восковог мољца. Уништавање ових штеточина у свим стадијумима развоја може се урадити на више начина. Поједини пчелари тврде да помаже излагање саћа ниским
температурама од -6 на четири сата, односно на -12 око три сата. Међутим, ово није трајна заштита јер се може догодити да лептир положи јаја након третмана. Други начин је излагања празног саћа високим температурама од око 49 степени најмање 24 сата при чему се оштећује саће. И опет то није гаранција да лептир неће положити јаја након што саће вратите у кошницу.
Поједини пчелари прибегавају паљењу сумпорних трака, употреби сирћета и разних фумиганта, односно хемијских средстава који уништавају све осим јаја мољца. Коришћење инсектицида се никако не препоручује јер саће може да га упије па да тако потрујемо пчеле.
Восков мољац не подноси промају па је један од начина заштите и да се у кошници направи промаја постављањем мреже на дну и врху наслаганих наставака са сатним оквирима. Најбоља заштита од ових штеточина, а у складу са добром пчеларском праксом, јесте да се не чува вишак саћа из кога је извођено легло, већ га претопити. Ово је једини поуздан начин да се кошнице заштите од појаве восковог мољца.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар