Пчелари, обратите пажњу на мајску болест пчела

Аутор: draganadpetrovic
529 посета

Мај је најлепши месец у години и један од најважнијих за пчеларе.Природа буја, све је у цвету али и период врцања првог меда у сезони. Мај је период убрзаног развој пчелињих заједница, уноса великих количина нектара који пролази кроз сложене фазе прераде док не постане мед. Током тог процеса ослобађају се влага и топлота, па је добра вентилација кошница неопходна. Искусни пчелари саветују да се поклопци замене мрежом или да се испод крова постави летвица дебљине 10 милиметара како би се омогућила боља вентилација која утиче и на принос меда. Ово је и време када су пчеле подложне мајској болести која се јавља у мају по чему је и добила име.

Илустрација: Мајска болест најчешће погађа погађа младе пчеле старости од шест до 13 дана
Шта је мајска болест?
Мајска болест испољава се остипацијом, односно затвором и доводи до угинућа младих пчела. Често се јавља и широко је распрострањена, а погађа младе пчеле старости од шест до 13 дана. Узрочник обољења најчешће је бактерија спиропласма апис која се среће у хемолимфи пчела и углавном потиче са површине цветова, пишу у својој књизи „Болести пчела“ др Нада Плавшић и др Иван Павловић. Осим ове бактерија на појаву болести могу утицати многи фактори који су најчешће везани за исхрану. Наиме, током маја у кошници има највише легла и потребне су велике количине хранљивих материја и воде за производњу млеча. Уколико потрошња тих материја није уједначена или пчеле немају довољно воде садржај црева оболелих пчела постаје тврд, густ, тамно смеђе боје. Болест се нагло се појављује само код младих пчела и има акутни ток. Оболеле пчеле напуштају кошницу и најчешће умиру уз грчевите болове, а може да угине и више стотина или хиљада болесних пчела ођедном. Мртве пчеле могу се видети на полетаљци и испред кошнице. С обзиром на тешку дијагностичку слику и последице по друштво пчелари би морали да обрте посебну пажњу на симптоме ове болести и да правовремено реагују како би спречили већи помор пчела. Како болест погађа младе пчеле и доводи до фаталног исхода, страда и легло јер пчеле не могу да га исхране.
Као најчешћи симптом да нешто не ваља је излазак младих пчела из кошнице у великом броју, немирне су и током кретања испред кошнице приметно је подрхтавање пчела које не могу да полете. Поједини научници сматрају да се мајска болест појављује због прекомерне конзумације полена који се несварен нагомилава у средњем и дебелом цреву у виду сабијене глинасте масе. Такво црево је набрекло, врши притисак на крвоток и дисајне органе што доводи до узнемирености и исцрпљености пчела. Ако уз то у полену има и плесни ослобађају се отровне материје које још више отежавају ток болести. Оболеле пчеле имају надувен трбух, покушавају да полете, трепере крилима и падају испред кошнице. Ситне глинасте тачкице виде се и у унутрашњости кошнице и по саћу, што је још један сигнал да је друштво заражено.

 

Илустрација: Научници верују да је болест везана не само за период године већ и за климатске услове
Лечење и превентива
Осим преко полена пчеле могу да се заразе и преко других инсеката. Бактерија спироплазма редовно се налази хематофагних инсеката и крпеља код којих се размножавају и обилно се налази у пљувачним жлездама. Ова бактерија је изолована и код гриња Варроа деструцтор, што указује на могућност њиховог преношења на пчеле и преко убода ове гриње. Научници сматрају да је мајска болест везана за одређени временски период у години, али и за климатске и географске карактеристике подручја у коме се налазе кошнице.
Да би се болест потврдила потребно је узети десетак угинулих јединки испред кошнице, ставити их у папирну кесу и однети у лабораторију на анализу. Приликом постављања дијагнозе ову болест треба разликовати од ноземозе и тровања. У случају да пчеле оболе од мајске болести препоручљиво је давање топлог воденог раствора меда или шећера (1:1 или 1:2) уз додатак кухињске соли и то 1 грам на литар раствора током неколико дана.
Искусни пчелари користе овај раствор и у виду превенције како би пчеле заштитили од мајске болести. Такође, неопходно је чешће проверавати оквире са саћем које може да се уплеснави посебно уколико има вишак влаге која настаје услед лоше вентилације кошница током дужих кишних периода током пролећа. Уколико се полен у оквирима саћа уплеснивио треба га извадити из кошнице и уместо њега пчелама давати сируп са додатком замене за полен, односно беланчевинасту храну.
Занимљиво је да болест коју изазивају спироплазме могу да се појаве и код других врста животиња па и човека.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар