Пчелари у РС са зебњом чекају багремову пашу

Аутор: draganadpetrovic
310 посета

БАЊАЛУКА – Лоше вријеме и киша проузроковаће слабије приносе када је ријеч о првој багремовој паши ове сезоне па су пчелари принуђени да кроз прихрану сачувају друштва, како би на тржишту било довољно домаћег меда, јер је увозни често упитног квалитета.Предсједник Савеза удружења пчелара Републике Српске Дамир Барашин рекао је за “Глас Српске” да оволика количина кише није добра у овом периоду, што ће довести до проблема поготово неискуснијим пчеларима.

– На неколико локација багрем је измрзао, али вјерујем да су пчелари, који се озбиљно баве пчеларством и живе од тога, већ одселили у крајеве гдје мраза није било – рекао је Барашин.Према његовим ријечима, све од Бањалуке, преко Посавине и до оних мјеста уз Дрину од багремове паше много зависи и комплетна сезона.

– Ово ће дефинитивно задати велике проблеме, јер пчеле улазе у врхунац снаге и потребно им је проширивање а вријеме није топло. Пчеле када немају шта да раде су као дјеца, онда праве белај. Све њихове активности по питању ројења стају оног момента када се појави у природи већа количина нектара и надамо се да ће се то у наредним данима и десити, јер багрем обично у нашим крајевима цвјета око 5. маја, тако да ће пчелари имати простора да припреме пчеле – рекао је Барашин.

Илустрација: Пчелари се прибојавају да ће хладно време утицати на цветање и квалитет багрема

Као удружење у наредном периоду потрудиће се да сачувају домаћу производњу, али и да инсистирају да се појачају контроле када је ријеч о увозу.

– Једна од наредних активности Савеза удружења пчелара РС јесте то да са свим релевантним институцијама видимо на који начин да заштитимо потрошаче и домаћу производњу пчелињих производа. Потрошачи би требало од локалних пчелара да купују мед, оно што је провјерено – рекао је Барашин.

Наглашава да је кључни проблем мед који се увози у БиХ, а лани је, каже, увезено више од 600 тона и то упитног квалитета.

– Прошле године смо увезли више од 180 тона меда само из Турске по цијени од 4,70 КМ по килограму, а скоро смо добили извјештај из ЕУ који каже да од 15 узорака меда из Турске 14 није било исправно. Требамо сви да се запитамо шта купујемо и једемо – рекао је Барашин.

Илустрација: Треба сачувати пчелиња друштва чак и ако буде лоша година

Предсједник зворничког Удружења пчелара “Багрем” Зоран Бирчаковић казао је за “Глас Српске” да на подручју овог града до сада на срећу багрем није измрзао.

Оптимиста је и нада се да ће се поновити прошлогодишњи приноси.

– Дефинитивно нам ово вријеме не иде наруку, али мислим да неће бити лоша година, а пчелари требају да се потруде да друштва одрже у доброј кондицији. Мора се набављати прихрана јер ништа с вана не могу донијети још увијек. Погача или шећер, то је једини начин да се побољшају друштва и буду спремна за багремову пашу. Лани је била година боље од просјечне – рекао је Бирчаковић, нагласивши да с нестрпљењем чекају стабилизацију времена јер тада пчеле крећу с активношћу.

Илустрација: Цена меда у Републици Српској варира између девет и 12, 5 евра

Цена

Дамир Барашин каже да је прошла година била солидна и пчелари још имају залихе меда. Цијена варира од 18 до 22 марке (9-11 ), док је на југу Српске килограм и до 25 марака односно 12,5 евра.

Извор: https://www.glassrpske.com/cir/drustvo/biznis/uvoz-i-kisa-tanje-zaradu-pcelarima/465893

Srodni tekstovi

Оставите коментар