Пчелари задовољно трљају руке, овакав принос нису имали бар три године

Аутор: draganadpetrovic
651 посета

Послије двије године релативно лоше медоносне сезоне, пчелари у Босни и Херцеговини коначно су почели да врцају мед у већим количинама и задовољно трљају руке.Према њиховим ријечима, ако се сезона овако настави, меда ће бити доста више у односу на претходне године.

Дамир Барашин, предсједник Савеза пчелара РС, рекао је за „Независне новине“ да су пчелари веома задовољни.
„Овакав почетак сезоне нисмо имали у посљедње три године, али још не можемо са сигурношћу рећи какав ће бити крај сезоне“, рекао је Барашин.
Сејо Дељо, предсједник Савеза пчелара ФБиХ, слаже се с колегом из Републике Српске да је након двије године дошла година која би могла бити добра и да би могла бита медоносна.

„Старт сезоне је био добар. Цвјетање бехара је одрадило своје. У крајевима гђе је надморска висина испод 200 метара пчелари врцају багремов мед јер се то ради седам до десет дана када се заврши испаша те биљке“, рекао је Дељо.

Истиче да су пчелери на овом подручју изврцали од 10 до 15 килограма багремовог меда по кошници. Додаје да су поготово задовољни пчелари из Херцеговине, док су солидно прошли пчелари у Братунцу, Зворнику и Сребреници.

„Међутим, у централним дијеловима БиХ багрем је имао нешто лошије резултате“, рекао је Дељо.

Илустрација: Коначно једна добра сезона багремове паше

По његовом мишљењу, медобрање је на пола паше и сада долази друга паша, а у питању је липа.

„Традиционално пчелари из Унско- санског кантона имају велике липове испаше и они добро пролазе, односно имају од пет до десет килограма меда по кошници“, рекао је Дељо и подсјетио да након ове испаше долази ливадска, на коју се посебно базирају пчелари у централној БиХ.

„Липова испаша нас никад не изда. Она је тиха, спора, дуго траје, од 20 до 25 дана, али увијек даје од осам до десет килограма меда“, наводи Дељо.

Барашин је мишљења да ће доћи до поскупљења меда.

„То ће бити поскупљење од десет одсто. Прошле године смо имали цијену од 18 КМ до 20 КМ по килограму меда, а ове године ће бити до 25 КМ“, рекао је Барашин, те да ће цијене бити различите у зависности од сорте меда.

Илустрација: Још је рано причати о цени багремовог меда

И Дељо је мишљења да доћи до веће цијене меда.

„Тешко је дати цијену. Прошлогодишња је била око 20 КМ, али због поскупљења репроматеријала ове године ће сигурно бити већа. Према препорукама кантоналног савеза, цијене ће бити око 25 КМ, али то зависи од квалитета меда јер имамо ријетке медове, односно биљке које не меде, а то су сунцокрет и уљана репица. Они су значајно испод просјека и биће доста јефтинији у односу на кадуљу, која увијек држи добру цијену“, рекао је Дељо.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Pcelari-zadovoljno-trljaju-ruke-Prinos-bagremovog-meda-do-15-kg-po-kosnici/723553

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар