Процурео документ о проблему у пољопривреди

Аутор: draganadpetrovic
298 посета

Планови ЕУ за смањење индустријских емисија могли би да погоде преко три пута више фарми свиња и скоро четири пута више фарми живине због коришћења застарелих података из 2016. године, пише се у документу Комисије који је процурео.

Документ, који је 30. јануара представила служба Европске комисије за животну средину, у оквиру радне групе за животну средину Савета ЕУ, даје увид у тренутно стање предлога Директиве о индустријским емисијама.

Предложена ревизија директиве, коју је извршна власт ЕУ представила у априлу 2022. има за циљ смањење штетних емисија које долазе из индустријских постројења, чији се обим проширује на неке од највећих сточних фарми у ЕУ.

Документ који је процурео показује да су подаци коришћени као основа за тренутни предлог, укључујући контроверзни праг за цифру „сточне јединице“, тачку у којој ће фарме бити дефинисане као „индустријске“ и стога кажњене према директиви, је из Еуростатових анкета фарми из 2016.

Анкете располажу подацима о величини и броју фарми у ЕУ, а коришћена је као основа за процену утицаја Комисије и за достизање циљева који је предложила Комисија.

Илустрација: Коришћени застарели подаци о фармама живине

Израчунате на овај начин, процене утицаја ове предложене бројке износе 18% фарми свиња, 15% фарми живине и 10% фарми говеда, укључујући говедину и млечне производе, што представља укупан просек у ЕУ од 13% сточне производње.

Ове застареле бројке, међутим, крију реалну слику у овом сектору.

На основу најновијих података из 2020. године, процењује се да ће се проценат погођених фарми утростручити на 61% за свиње и 58% за фарме живине. Погођеност фарми говеда порасла су за 2,5% на 12,5%.

У комбинацији са мешовитим фармама, од којих је 27% погођено, ово доноси укупан просек погођених сточарских фарми у ЕУ до 20%, према презентацији.

Поређења ради, бројем од 300 ЈЛС, који тренутно фаворизују министри пољопривреде, би био погођен 47% фарми свиња, као и 41% фарми живине и само 3% фарми говеда, што би представљало просек широм ЕУ од 9 %.

Подаци из анкета о фармама Еуростата за 2020. су подвргнути коначним проверама од стране статистичког бироа ЕУ и из тог разлога још увијек нису званично објављени. Ипак, недостатак најновијих информација није спречио политичаре да напредују са предлогом. Директива већ покрива мали број сточних фарми, око 2% њих у ЕУ.

Међутим, извршна власт ЕУ предложила је да се овај оквир прилагоди и прошири на значајнији део сектора сточарства у настојањима да се помогне усклађивање пута са циљевима Зеленог договора ЕУ и стратегијом за метан.

Како се наводи у презентацији, разлог за овакво смањење броја фарми може се објаснити комбинацијом концентрације сектора између 2016. и 2020. године, посебно у свињарству и живинарству.

„Предложених 150 ЛСУ покрива свеукупно већи удео релевантног сектора, али знатно мањи број фарми“, закључује се у презентацији.

 

Илустрација: Погођеност фарми говеда порасла су за 2,5% на 12,5%.

То значи да је овим прагом „покриван већи удео загађујућих емисија“ у односу на почетну процену, као и мањи број фарми за које се тврди да „смањују административне трошкове“.

У документу се тврди да већи просек обухваћених фарми повећава ефикасност мера које пољопривредници предузимају. Ово, дакле, ствара „позитивнији однос укупних друштвених користи и трошкова“.

Међутим, нове калкулације ће изазвати забринутост одбора за пољопривреду Европског парламента и фармера, који су се већ окупили у борби против утицаја садашњег прага.

Пошто је ИЕД директива, биће дозвољен двогодишњи прелазни период пре њеног ступања на снагу.

Практично говорећи, то значи да чак и ако договор о ИЕД-у буде потписан 2023. године, директива неће бити примењена до 2025. Године. До тада ће подаци који се користе за постављање граничних вредности бити стари скоро деценију.

Извор: https://euractiv.mondo.rs/poljoprivreda/a410/Novi-plan-EU-ce-pogoditi-farme-svinja-i-zivine-jace-nego-sto-se-mislilo.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар