Проблеми сточара РС: Извозе сирово млеко, а увозе прераду…

Аутор: Gdjakovic
490 посета

УВОЗ ГУШИ ДОМАЋУ ПРОИЗВОДЊУ: У Републици Српској и БиХ извозе јефтино млеко, а увозе скуп сир – млекарски сектор у борби за опстанак

МЛЕКАРСКИ сектор у Републици Српској и целој БиХ налази се у великим проблемима – због раста трошкова, фарме се гасе и смањује се производња.

Међутим, оно што посебно тишти сточаре је чињеница да се јефтино извезено млеко са страних тржишта поново враћа на домаће полице, и то по далеко већим ценама.

Према подацима УиО, БиХ је за првих шест месеци ове године увезла око 1,73 милиона литара млека, у вредности од око 2,9 милиона КМ. У исто време, из домаћих млекара у иностранство је послато 4,6 милиона литара у вредности од 4,7 милиона КМ.

Када се упореде ти подаци, јасно се види да БиХ извози јефтино, а увози скупо млеко.

Такође, према подацима УИО, видљиво је да се прерађено млеко, павлака и сир, углавном увозе.

– БиХ је увезла 43.631 килограм заслађеног млека и павлаке у првој половини ове године.

Увезено је 855.000 килогарма јогурта, кефира и киселе павлаке. Такође, увезено је и 890.000 килограма сира – говоре подаци УИО.

 

С друге стране, мање су количине прерађених млечних производа из БиХ које стижу на страна тржишта.

– За првих шест месеци извезено је свега 12 килограма заслађеног млека и павлаке.

Извезено је 909.000 килограма јогурта, а тек 68.000 килограма сира – подаци су УИО.

Подаци да БиХ увози мање, а извози више млека су варка, истиче председник Удружења млекара Српске Владимир Усорац.

– Ми извозимо врло јефтино млеко, а увозимо скупо млеко и млечне производе. Не може се то поредити, јер иако извозимо више, далеко мање зарађујемо него увозници. Увоз гуши домаћу производњу. Откупна цена литра млека коју продају фармери је од 75 до 80 фенинга, што је веома јефтино – каже Усорац.

Он додаје да се млекарски сектор бори за опстанак.

– Опустошена села, недостатак радне снаге, али и неисплативост због пораста свих трошкова разлози су због којих је млекарски сектор у тешком положају. Ове године произвели смо далеко мање млека него лане. Број фармера драстично пада, а до Нове године прети опасност да падне и 30 одсто – каже Усорац.

Председник Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске Стојан Маринковић каже да домаћи млекари више производе, а далеко мање прерађују млечне производе.

– БиХ извози сирово млеко, а увози готове млечне производе, као што су сир, павлака, кајмак, сирни намази. То говори да ми у ствари увозимо производе који се праве од нашег млека у иностранству, и које на крају плаћамо по далеко већој цени, што је апсурдно.

Профит од јефтиног млека убирају извозници и увозници. Наши прерађивачки капацитети су мање упослени, што је штета – наводи Маринковић.

Он наводи да је отежан извоз сира и павлаке због пооштрених прописа и мера у ЕУ, што извозници у БиХ вешто користе.

– С друге стране, ми смо потпуно отворени за њихове производе, и они овде увозе скоро без икаквих ограничења. Сада можемо слободно рећи да је целокупна пољопривреда у БиХ на рубу егзистенције, првенствено захваљујући прекомерном увозу. Уколико не почну да штите домаћу производњу, овај сектор је пред гашењем – упозорава Маринковић

ЗАРАДА ФАРМЕРА ПОТПУНО ИСТОПЉЕНА

ЦЕНЕ млека у маркетима су скочиле у просеку за пола марке.

– Од те пола марке, само 10 фенинга се врати фармерима, што није ни близу довољно да се покрију трошкови који су у ово доба инфлације, далеко већи. Остатак убиру трговачки ланци и откупљивачи. Зарада од рада фармера је потпуно истопљена и прелива се у зараде откупљивача и трговаца – каже Маринковић.

Н. Бунић

https://www.novosti.rs/

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар