Потребан договор одгајивача свиња и кланичара

Аутор: draganadpetrovic
590 посета

Само пре годину дана свињско месо је било бар за трећину јефтиније, а пре две године плаћало се по дупло нижим ценама него што су садашње. Што се месо од свиње дели на више комада, то је и зарада кланичара већа, кажу товљачи и наводе да су и они сада дочекали да зараде на тову.
– Килограм живе мере рањеника већ две седмице је 250 динара без ПДВ-а па фармери имају чисту зараду од 2.000 динара по ухрањеној свињи, јер тов кошта 12.000 динара и 11.000 динара прасе – каже из Асоцијације сточара Срема и Мачве фармер из Лаћарка Бора Шуљманац, који важи за великог узгајивача свиња.

Саговорник „Дневника” наводи да се разлози зашто се више на домаћем тржишту не могу купити товљеници испод произоводне цене налазе у томе што је заустављен прекомерни увоз свињетине, да би се колико-толико сачувало на ниским гранама домаће свињарство. Разлог је и то што свиња нема довољно ни у окружењу и што је и тамо свињетина поскупела.Шуљманац каже да у наредном периоду сточари не би требало да очекују да цена живе ваге падне, већ, напротив, да постоје шансе да због мало свиња у околним земљама цена живе мере свиња оде нагоре, додуше, не одвише.
– Цена рањеника у наредном периоду зависиће од понуде и потражње, односно од понуде живих свиња и потрошње – наглашава Шуљманац и додаје:
– У Мачви и у Срему је у протекле две године, баш због јефтиних рањеника, драстично умањен сточни фонда, па товњеника нема. А ту су и потрошачи. Уколико га буду куповали помало, на граме, цене меса неће ићи нагоре већ, напротив, мораће да се спусте.

Илустрација: Кланичари „скупљају кајмак“ и имају добру зараду док се узгајивачи свиња боре за опстанак
Он сматра да има простора да свињетина буде јефтинија у месарама уколико се кланичари одрекну свог дела зараде, која се креће, истиче, од 7.000 до 8.000 динара по товљенику.
– Само нека спусте зараду па ће месо бити јефтиније – истиче Шуљманац.
Међутим, директор продаје у „Камендину” Предраг Божин каже за „Дневник “да за то не постоји могућност пошто већ раде на ивици рентабилности.

– Можда кланичари имају већу зараду, али они који се баве товом на фармама раде на ивици рентабилности. Сточна храна је вишеструко поскупела. Килограм живе ваге је сада достигао максимум у односу на протеклих десет година и креће се од 250 до 260 динара. Свиња нема довољно на домаћем тржишту, а у окружењу нису знатније јефтинији, што наводи на закључак да ће се месо продавати по садашњим ценама – сматра он.

По речима Шуљманца, спас за опстанак свињогојства налази се у договору кланичара и товљача.
– Само искрен разговор две стране може да повећа број свиња у оборима. Нека нам кажу колико им годишње треба свиња и по којој цени ће их откупљивати и биће свиња колико буде требало. А уколико на тржишту не буде било свиња за домаће потребе, нека се увозе док се тов не увећа – наглашава Шуљманац.

Извор: https://www.agrotv.net/za-opstanak-svinjarstva-potreban-dogovor-odgajivaca-i-klanicara/

Srodni tekstovi

Оставите коментар