Потврђена афричка куга свиња у пиротским селима Орља и Базовик

Аутор: draganadpetrovic
773 посета

У селу Орља крај Пирота афричка куга свиња потврђена је код две домаће свиње које су еутаназиране и укопане, саопштено је из Министарства пољопривреде. Помоћник градоначелника Пирота Видојко Панајотовић је изјавио да је због тога подручје овог села и села Базовик, које је у пречнику од 3 километра од места потврђених случајева, проглашено зараженим афричком кугом свиња.

„Сва остала села у пречнику од 10 километара су угрожена подручја. Ветеринари су стално на терену“, каже Панајотовић и додаје да је у селу Орља мали број домаћинстава која узгајају свиње.

Међу њима су и села на територији Беле Паланке. Пре неколико дана угроженим подручјима проглашена су и села на територији Пирота ка Димитровграду у пределу села Чиниглавци.

Илустрација: Ветеринари су нон-стоп на терену и проверавају стање у околним селима

Руководилац Регионалног центра за сузбијање ове болести у Нишу др Мирољуб Марјановић рекао је за ТВ Пирот да је ситуација са овом заразом на територији Пирота и Димитровграда нагло погоршана у поседњих недељу дана и да је узрок људски фактор и непридржавање превентивних мера појединих ловаца.

„Апелујем на ловце и ловачка удружења на строго поштовање свих биосигурносних мера, а на поштовање мера превенције апелујем и на власнике домаћих свиња без обзира да ли су газдинства у зараженом подручју или не“, рекао је Марјановић.

Извор: https://jugmedia.rs/kod-domacih-svinja-u-selima-orlja-i-bazovik-potvrdjena-africka-kuga/

Srodni tekstovi

Оставите коментар