После суноврата прошле године свиње прескупе

Аутор: draganadpetrovic
464 посета

Раст цене телади, товне јунади, товних бикова и крава за клање

Доминантна цена телади СМ расе телесне масе до 160 килограма достигла је ниво од 800 дин/кг на пијаци живе стоке у Краљеву што указује на раст у односу на претходну недељу. Поред телади били су скупљи бикови телесне масе преко 500 килограма и краве за клање, пошто је код товне јунади доминирао износ од 350 дин/кг, а код крава за клање 250 дин/кг. У кланицама на подручју рашког региона дошло је до раста откупне цене телади СМ расе телесне масе до 160 килограма на 600 дин/кг.
Репортери СТИПС из Новог Сада су евидентирали раст откупне цене товне јунади телесне масе преко 480 килограма у кланицама на подручју јужно-бачког региона, јер је протекле седмице доминирао износ од 350 дин/кг.
У кланицама на територији јужно-банатског региона дошло је до скока откупних цена товне јунади телесне масе преко 480 килограма на доминантних 330 дин/кг, а главни разлог је врло слаба понуда ове категорије говеда. Кланичари са подручја средње- банатског региона протекле су седмице подигли откупну цену крава за клање, јер је доминирао износ од 230 дин/кг. Понуда је била слаба, а потражња још слабија.
Доминантна цена телади СМ расе телесне масе до 160 килограма износила је 550 дин/кг у кланицама на подручју браничевског региона. За откупљену товну јунад телесне масе од 350 до 480 килограма кланичари су плаћали 450 дин/кг, док је најчешћа откупна цена крава за клање износила 200 дин/кг.

Илустрација: Цена телади до 160 килограма достигла је ниво од 800 дин/кг

Цена прасади достигла износ од 550 дин/кг

Доминантна цена прасади достигла је ниво од чак 550 дин/кг на сточној пијаци у Краљеву, што указује на раст цене у односу на претходни период. Кланичари са подручја овог града и околних места, такође, су по вишим ценама откупљивали прасад телесне масе од 16 до 25 килограма, пошто је доминирао износ од 500 дин/кг. За разлику од њих нижа је била откупна цена товних свиња теслесне масе преко 120 килограма, пошто је доминирао износ од 210 дин/кг.
На сточној пијаци у Чачку је током прве седмице априла забележен раст обе категорије прасади, па је код грла телесне масе до 15 килограма доминирао износ од 520 дин/кг, док је најчешћа продајна цена грла телесне масе од 16 до 25 килограма износила 480 дин/кг. Обим понуде и продатих грла били су добри. У кланицама на подручју јужно-бачког региона, такође, је дошло до раста откупне цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма на 400 дин/кг. Поред њих била је виша откупна цена товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма, јер је доминирао износ од 250 дин/кг. На сточној пијаци у Новом Саду била су скупља прасад, па је код грла телесне масе доминирао износ од 520 дин/кг, а код грла телесне масе од 16 до 25 килограма износ од 500 дин/кг. Више су биле и цене товних свиња. Кретале су се од 240 до 250 дин/кг у зависности од категорије.
Раст цене прасади у односу на претходни период евидентиран је на пијаци живе стоке у Лозници. За прасад телесне масе до 15 килограма требало је издвојити 520 дин/кг, док је у категорији прасади од 16 до 25 килограма доминирао износ од 500 дин/кг. Кланичари са овог подручја су подигли откупну цену исте категорије прасади на 450 дин/кг. У кланицама на подручју Шапца откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма достигла је износ од 500 дин/кг.

Илустрација: Цена јагњади на максимуму али је пала цена оваца

Скупља јагњад у односу на претходни период

Јагњад су се током прве седмице априла најчешће могла пазарити по цени од 460 дин/кг, што је постигнут максимум у току ове године на сточној пијаци у Краљеву. За разлику од јагњади нижа је била продајна цена оваца у односу на претходни период, јер је доминирао износ од 150 дин/кг. У кланицама на подручју рашког региона, такође, је забележен раст откупне цене јагњади, с тим што је доминирао износ од 420 дин/кг.
На сточној пијаци у Лозници је протекле седмице забележена понуда петнаестак јагњади, али је цена била виша у односу на претходни период Потенцијални купци су протекле седмице требали да издвоје 420дин/кг. У кланицама на овом подручју Лознице, такође, је била виша откупна цена јагњади у односу на претходни период.
Доминантна откупна цена јагњади износила је 380 дин/кг у кланицама на територији Шапца и околних места уз добру понуду и продају грла ове категорије оваца. Није било промене цена јагњади и оваца у поређењу са последњом седмицом марта на сточној пијаци у Чачку, а и обим понуде и тражње био је на прошлонедељном нивоу. У кланицама са овог подручја изостала је понуда јагњади и осталих категорија оваца.

Илустрација: Цена кукуруза била је 28 динара за килограм

Житарице и сточна храна

Кукуруз окруњен природно сушен у ринфузном стању био је јефтинији у односу на претходну седмицу на газдинствима у околини Кикинде, пошто је доминирао износ од 30 дин/кг. У силосим је кукуруз у ринфузу био јефтинији, јер се продаја одвијала по доминантној цени од 28 дин/кг. У малопродајним објектима на подручју овог града забележен је пад цена сојине сачме на 118 дин/кг, сунцокретове сачме на 63 дин/кг и сточног брашна на доминантних 36 дин/кг. Протекле су се седмице на пијаци у Чачку могли пазарити сточно брашно по цени од 33 дин/кг, пшеница и сточни јечам упаковани у џакове по цени од 45 дин/кг и кукуруз окруњен природно сушен упакован у џакове по доминантној цени од 46 дин/кг.
Сунцокретова сачма, пшеница и сточно брашно били су јефтинији протекле седмице у малопродајним објектима на подручју Крагујевца. За сунцокретову сачму најчешће је требало издвојити 53 дин/кг, за пшеницу 42 дин/кг, а за сточно брашно 34 дин/кг.
На газдинствима у околини Панчева евидентиран је пад цене сојиног зрна на 58 дин/кг и раст цена кукуруза на 25 дин/кг и пшенице на 27 дин/кг. Кукуруз је био скупљи и на пијаци у овом граду протекле недеље. Доминирао је износ од 26 дин/кг.

Извор: СТИПС

Srodni tekstovi

Оставите коментар