Последње припреме за зиму и мировање пчела

Аутор: draganadpetrovic
482 посета

Септембар изузетно важан месец у календару пчелара. Дани су све краћи, осетан је пад температуре па пчеле све краће бораве ван кошнице. Излећу рано ујутру и враћају се током поподнева јер цвећа и нектара готово да и нема више. У септембру се приводе крају припрема пчелињег друштва за предстојећу зиму и презимљавање. То се пре свега односи на прихрањивање пчела и неопходно је у кошници обезбедити најмање 15 кг меда. Без обзира евентуалне високе температуре током септембра и лепо време стручњаци саветују да се сви радови око кошница заврше до половине септембра најкасније до краја месеца како би заједница спремно ушла у период презимљавање.

Важно је и где храна стоји
Обезбеђивање довољно хране за пчеле током зиме јесте најважније, али је битно и где та храна стоји. За добро презимљавање пчелиње заједнице важно је обезбедити довољну количину меда изнад будућег клубета а са стране пуне оквире. Добар венац меда изнад клубета је битан јер омогућава лаку приступачност и мање померање самог клубета током хладних зимских месеци. Добар венац меда на оквиру подразумева венце меда ширине од 8 до 10 цм кад се гледа од сатоноше ка дну кошнице и да се спуштају до око половине рама. Број рамова зависи од јачине самог друштва и што је пчелиња заједница јача треба да има више рамова са медом за зиму. Септембар је време кад се из кошнице уклањају празни оквири за мед. Неисправне и оштећене оквире најбоље је одмах претопити и не чувати их непотребно већ током зиме заменити восак за сатне основе.

Илустрација: Оштећене и неисправне оквире обавезно заменити

Искусни пчелари залихе хране контролишу погледом. Уколико се назире слој поклопљеног меда на средишњим оквирима то је знак да заједница има довољно меда и да је правилно распоређен. Ако баш нисте сигурни благим подизањем средишњих оквира погледајте да ли венац поклопљеног меда допире „два прста“ испод сатоноше јер је то гаранција да медна капа неће бити пробијена и да ће пчелиње друштво имати довољно хране да мирно презими зиму.
Осим прихране треба проверити стање хранилица и да ли су исправне, да се храна не просипа како би се избегла грабеж међу пчелама. Старији и искуснији пчелари кажу да је довољно благо подићи кошницу рукама па ако осетите да је лакша у односу на остале то значи да нема довољно хране па појачајте прихрану.

Илустрација: Поставити чешљеве на улаз у кошницу како би се спречио улазак штеточина

Заштита од штеточина
Уколико временске прилике дозволе септембар је време за још једну заштиту пчела од варое посебно уколико сте заборавили да кошнице систематски третирате против ових паразита током августа. Потрудите се да што више послова око кошница обављате истовремено како би се пчеле што мање узнемиравале док се припремају за презимљавање. Стручњаци саветују да се у септембру поставе чешљеви на улаз како би се друштво заштитило од штеточина. У првом реду то су осе које могу да лете и у хладнијим данима па ту своју способност користе да се увлаче у кошнице како би их опљачкале. Осе су посебно активне у периоду кад пчеле почињу да формирају клубе па улаз у кошницу остаје незаштићен. Стављањем чешљева можда нећете у потпуности спречити улаз оса али ће их свакако бити много мање. Такође, ваљало би проверити да ли у близини пчелињака има осињака које треба уништити да би се спречило да нападају пчеле.
Искусни пчелари користе један проверен трик против оса. Пола пластичне флаше напуните пивом и закачите је за гране околног дрвећа. Привучене мирисом пива осе ће кроз узак грлић улазити у флашу али неће моћи да изађу па ће се једноставно удавити и угинути.
Чешљеви на улазу спречавају да се у кошницу увуку и друге штеточине као што су ровци па чак и мали пољски мишеви који у потрази за храном могу да упадну међу пчеле. Додуше, овај поход се обично завршава смртним исходом по миша због бројних убода пчела али његов леш остаје у кошници што никако није добро. Да би сте спречили овакве инциденте трудите се да трава око кошница увек буде покошена јер мишеви и инсекти избегавају места где и сами лако могу да постану плен других грабљивица.
С хладнијим данима и потреба пчела за водом се смањује. Воду углавном скупљају од кише или росе али докле год је лето отворено неопходно је одржавати појило са чистом и здравом водом чак и кад приметите да пчеле више не опседају појилице као раније. У јесен пчелама треба обезбедити мир и тишину па свако узнемиравање и отварање кошнице само их беспотребно узнемирава па је препорука да се кошнице без преке потребе не дирају и не отварају.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар