Покољ оваца у Кенту узнемирио британске узгајиваче

Аутор: draganadpetrovic
325 посета

Са 22,8 милиона грла оваца и јагњади Велика Британија је земља са највећим бројем оваца у Европи (иако није више члан ЕУ) далеко испред Француске и Немачке које су на челу листе узгајивача ове стоке у Европској унији. Са умереном климом и бројним брежуљцима, висоравнима и низијама ова земља је савршено прилагођена производњи оваца, а британски фармери узгајају чак 90 различитих раса оваца. Британија има изузетно дугу традицију узгоја ове врсте стоке. Верује се да су овце у овој земљи узгајане још од римских времена и вековима су биле изузетно важне за енглеску економију.
Међутим последњих година британски фармери се срећу са озбиљним проблемима посебно зими у периоду кад се овце јагње па је природно и стадо тада најрањивије. Само у Кенту у југоисточном делу Енглеске почетком године страдало је 27 оваца у нападу паса. Овај покољ оваца био је један од најгорих до сада и узнемирио је узгајиваче који траже од надлежних институција да се хитно предузму одговарајуће мере како би се заштитила њихова стада.

Илустрација: Британски узгајивачи оваца траже заштиту својих стада

Напади паса
Према истраживању британске Националне асоцијације узгајивача оваца
(NSA) само прошле године пријављено је за 76 одсто више напада паса на овце не ранијих година. Разлог за то је, према мишљењу британских стручњака, пораст броја паса који су Британци масовно куповали током паднемије Ковид-19. Многи од њих дозвољавају својим псима да слободно шетају а све је већи проблем пораст броја луталица. Наиме, кад је прошло време карантина и како су се људи вратили свакодневним обавезама и редовном одласку на посао многи од њих су једноставно избацили из куће своје кућне љубимце што је довело до порасти броја паса луталица. У потрази за храном чопори паса почели су да нападају стада оваца.
– Неопходно је упозорити узгајиваче оваца на ову опасност. Већ смо почели са прикупљањем нових података али је јасно да пси представљају све већу опасност по овце. Сточар чије стадо претрпи напад паса без обзира колико је оваца повређено или усмрћено, то мора одмах да пријави полицији. Уколико се ови напади не пријаве полиција нећемо имати доказе о броју напада на овце што свима нама прави озбиљан проблем и нећемо моћи адекватно да делујемо – рекао је за британске медије извршни директор ове асоцијације Фил Стокер.
Према речима Теринe Плајрајт оснивача Удружења „Овце чувају Велику Британију“ едукација јавности је највећи проблем јер осим сточара људи не схватају каква је ово опасност.
– Изгледа да људи не разумеју да су овце потпуно незаштићене. Гладни пси ће напасти овце и све док се не буду увеле велике новчане казне за несавесне власнике паса овакве ствари ће се све више дешавати – упозорила је она.

Илустрација: Траже се оштре казне за несавесне власнике паса

ДНК анализа пљувачке пса
Решење овог проблема она види у усвајању новог закона. Наиме, предлог закона о добробити и држању животиња који је први пут поднет Влади 2021. предвиђа низ нових овлашћења која омогућавају полицији да сузбије забрињавајуће нападе паса луталица на стоку а против несавесних власника кућних љубимаца поднесе кривичне пријаве. Једна од новијих мера укључује и тестирање ДНК паса.
– Полиција има комплете за узимање ДНК пљувачке пса која је остала на нападнутој овци и да је упореди са псом за кога се сумња да је напао стоку. На основу ДНК анализе пса долази се до његовог власника. Ако људи знају да постоји овај начин тестирања и лако утврђивање ко је власник пса као и велике казне које су прописане можда ће два пута размислити пре него што свог кућног љубимца пусте ван куће или га једноставно избаце на улицу – додала је Плајрајт.
Предлог закона укључује већа овлашћења полиције и даје им за право да у сваком тренутку могу да уђу у дом власника пса, заплени његовог љубимца и тако прикупи више доказа за кривично гоњење несавесног власника.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар