Повећана откупна цена млека, произвођачи у БиХ и даље незадовољни

Аутор: draganadpetrovic
280 посета

На подручју Унско-санског кантона дошло је до повећања откупне цијене млијека за 15 фенинга по литри, тако да она тренутно износи 80 фенинга, потврдио је Сулејман Куленовић, министар пољопривреде у Влади УСК.
„Представници удружења произвођача млијека из нашег кантона имали су састанак с менаџментом мљекаре ‘Мегле’, која је највећи откупљивач и постигнут је задовољавајући договор. Такођер, постигнут је договор да се редовно прате кретања на тржишту и усклађује висина откупне цијене како би се погодовало фармерима који су у тешкој ситуацији“, казао је Куленовић.
Он је додао како ово повећање можда није у сразмјеру с укупним повећањем трошкова у производњи млијека, али да је то у овоме тренутку једино могуће.

Куленовић је додао како очекује да неће бити превеликог пада у производњи млијека с обзиром на све потешкоће које су пратиле пољопривредне произвођаче.

Према ријечима Ермина Велаџића, предсједника Удружења произвођача млијека и меса у Унско-санском кантону, у прва три квартала ове године производња млијека је доживјела пад од седам посто у односу на протеклу годину.

„До овакве ситуације је довело поскупљење репроматеријала и енергената у пољопривредној производњи. Та поскупљења износе од 100 до 300 посто“, каже Велаџић.

Илустрација: Повећање откупне цене недовољно да се покрију трошкови производње истичу млекари из Унско-санског кантона БиХ

Он је изразио задовољство договором о повећању откупне цијене за млијеко, али додаје да, како би производња била рентабилна, та цијена би требало да износи барем једну марку по литри, док је нижа цијена од тога губитак за произвођаче.

„С друге стране, млијеко у продавницама је драстично поскупјело, од једну до једну и по марку по литри, и ми не знамо због чега је то тако. Сумњамо да су у питању шпекулације и да тај дио колача незаслужено дијеле откупљивачи и трговци, иако су фармери ти који носе ову производњу“, тврди Велаџић. Према његовим ријечима, тешком стању је допринијела и суша, која је уништила значајан дио сточне хране, а због поскупљења ни прољетна сјетва није квалитетно проведена.

Додаје како су фармери на подручју УСК у посљедњих неколико мјесеци значајно редуковали број музних грла, а многи од њих су се преоријентисали на тов и производњу меса, која је мање захтјевна и с нижим трошковима. Иначе, Унско-сански кантон је највећи произвођач млијека у Федерацији БиХ с укупно 30 посто производње у односу на укупне количине у овоме ентитету.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Povecana-otkupna-cijena-mlijeka-mljekari-i-dalje-broje-gubitke/744608

Srodni tekstovi

Оставите коментар