Плата 1.000 евра, али нико неће да ради

Аутор: draganadpetrovic
664 посета

Поред бројних проблема са којима се сусрећу сточари широм Србије, последњих година најизраженији је недостатак радника на фармама. И поред месечне зараде од 1.000 евра, стана и хране – на фарми породице Прохаска у Орловату на конкурс се јављају углавном старији. Млади нису заинтересовани за овај посао.Са годишњом производњом од 135.000 литара млека и 70 крава, од чега је у систему муже 50, породица Прохаска спада у ред већих фармера у Орловату. У овој породици посао је подељен – жене су задужене за фарму, а мушкарци за производњу хране.

Љубинка Прохаска Орловат објаснила је за РТС како изгледа један радни дан.

  • Устајање у пола четри, па увече кад се сав посао заврши, буде некад да се краве теле и пола 12, ето толико – од ујутро до увече, од јутра до мрака. Посао смо тако поделили што свако зна шта треба да се ради. Ко стигне, шта – то ради, нема ово је моје, ово је твоје. Снајка ради, ја радим, шта треба настављамо. Син ради на њиви а ми код куће – каже Љубинка Прохаска Орловат.
    Љубинкина снаха Тања све до удаје живела је у Зрењанину, а веома брзо се прилагодила сеоским условима живота.
  • Ја и поред три факултета морам да радим. Значи, штала ме чека, краве ме чекају, радим све оно што раде запослене мајке у граду, али и далеко више од тог – рекла је Тања Прохаска Орловат.Каже да је тешко, али да у комбинацији са бакама то иде лакше.
Илустрација: Проблем је радна снага на фарми крава

Бројни су проблеми у овој производњи, а са сложним радом све се лакше превазилази.

  • Тренутно обрађујемо око 170 хектара земље. Највећи проблем нам је радна снага кући код крава, око њих. Тренутно не може да се нађе, нема радне снаге и до 1.000 евра иде месечна плата, али џабе неће нико да овај посао ради – каже Мирослав Прохаска Орловат.
    Истиче да је сточарство тежак посао, да се ради „од јутра до сутра“, и празницима, и недељом.Међутим, каже да није погрешио што је остао на селу.
  • Нисам погрешио и никада се не једем, ја ово волим да радим и ово из љубави радим. Да не радим из љубави, ко зна, можда бих и ја живео у граду, живео од социјале – каже Мирослав Прохаска Орловат.

Село сликара Уроша Предића са око 1.500 становника, располаже са сточним фондом од 800 говеда. Готово да нема куће која се не бави овом производњом.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/kuca-hrana-i-plata-1000-evra-zvuci-primamljivo-a-mladi-ne-pristaju-na-ovaj-posao-ali/n1y7h1w

Srodni tekstovi

Оставите коментар