Пад цена стоке након празника

Аутор: Gdjakovic
117 посета

Репортери СТИПС су забележили пад откупне цене телади СМ расе телесне масе до 160 килограма у кланицама на подручју пиротског региона у односу на последњу седмицу априла. Доминирао је износ од 650 дин/кг. На пијаци живе стоке у Пироту, такође, је евидентиран пад цене телади на 600 дин/кг. Кланичари са подручја нишавског региона, протекле су седмице, по вишим ценама откупљивали товне бикове, СМ расе, телесне масе преко 500 килограма, пошто је доминирао износ од 380 дин/кг. Број откупљених грла био је просечан. 7 8 Изостала је понуда телади, товне јунади и осталих категорија говеда на пијаци живе стоке у Чачку. У кланицама на подручју моравичког региона евидентиран је откуп мушке и женске телади, СМ расе, телесне масе до 160 килограма, по цени од 700 до 725 дин/кг, товне јунади и товних бикова, СМ расе, као и крава за клање по Доминантна откупна цена телади, СМ расе, телесне масе до 160 килограма, била је 750 дин/кг у кланицама на подручју подрињског региона, за откупљене товне бикове, телесне масе преко 500 килограма, плаћали су 370 дин/кг, а за краве за клање 270 дин/кг. ценама идентичним прошлонедељним. На пијаци живе стоке у Краљеву је забележена продаја телади, СМ расе,телене масе до 160 килограма по доминантној цени од 820 дин/кг, товних бикова, СМ расе, телесне масе преко 500 килограма, по цени од 365 дин/кг, крава за клање, СМ расе, по цени од 250 дин/кг. За продају је довезено и неколико приплодних јуница, а цена се вртела око 200.000 динара по грлу.

Протекле је недеље дошло до пада раста откупне цене прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма у односу на претходни период у кланицама на подручју нишавског региона. Доминирао је износ од 600 дин/кг. Обим откупљених грла био је просечан. Иста категорија прасади била је скупља и на сточној пијаци у Нишу, пошто је, такође, доминирао износ од 600 дин/кг. Репортери СТИПС из Лознице забележили су пад откупних цена прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма и товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма у кланицама на подручју подрињског региона. За откупљену прасад кланичари су протекле седмице плаћали 650 дин/кг, а за товљенике 240 дин/кг. Понуда прасади била је слаба, а товљеника добра. Краљеву, током прве седмице маја. За товне свиње у зависности од телесне масе купци су требали а издвоје од 180 до 220 дин/кг. Доминантна цена крмача за клање износила је 160 дин/кг, као и претходне седмице. Понуда и тражња се такође нису мењале. Забележена је просечна понуда прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма, по цени од 600 дин/кг и товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма, по цени од 250 дин/кг, као и претходне седмице на сточној пијаци у Лесковцу. Кланице са подручја јабланичког региона откупљивале су исте категорије свиња по цени која се није мењала у односу на претходни период. Доминантна цена прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма износила је 700 дин/кг, на пијаци живе стоке у Најчешћа откупна цена товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма износила је 240 дин/кг у кланицама на подручју јужнобанатског региона.

У кланицама на подручју пиротског региона дошло је до раста откупне цене јагњади у односу на предходни период, јер се откуп ове категорије оваца одвијао по доминантној цени од 550 дин/кг. Пад откупне цене јагњади евидентиран је у кланицама на подручју нишавског региона, пошто је доминирао износ од 500 дин/кг, током прве седмице маја. Обим откупљених грла био је на прошлонедељном нивоу, просечан. Доминантна откупна цена јагњади износила је 600 дин/кг, као и претходне седмице у кланицама на подручју подрињског региона. Откупна цена оваца, такође, је мировала, пошто је доминирао износ од 220 дин/кг. На сточној пијаци у Краљеву су купци могли купити јагњад по доминантној цени од 550 дин/кг, за јарад су требали да издвоје 520 дин/кг, за овце 220 дн/кг, док је доминантна цена овнова за приплод износила мало преко 29.000 динара по грлу.

Цена сточне хране

На газдинствима у околини Кикинде евидентиран је раст цене луцеркиног сена у балама, пошто је доминирао износ од 23 дин/кг. Није било значајне промене у малопродајним објектима на поодручју Чачка у погледу понуде, тражње и цена сојине сачме, суцокретове сачме и сточног брашна у односу на претходне седмице. У малопродајним објектима на подручју овог града забележен је раст доминантне цене сунцокретове сачме на 60 дин/кг и сточног брашна на 24 дин/кг. Скупље је било сточно брашно и у малопродајним објектима на подручју Лознице, јер се продаја најчешће одвијала по цени од 23 дин/кг. Према извештају репортера СТИПС из Краљева у седмици за нама су били јефтинији пеница и кукуруз на пијаци у овом граду, јер су купци за кукуруз требали да издвоје 26 дин/кг, а за пшеницу 27 дин/кг. И пшеница и кукуруз били су јефтинији на газдинствима у околин Панчева, јер се пеница најчеешће продавала за 24 дин/кг, а кукуруз за 22 дин/кг.

Извор: СТИПС

Srodni tekstovi

Оставите коментар