Пада цена свињског меса

Аутор: draganadpetrovic
542 посета

После више месеци папрених цена свињско месо почело је недавно благо да појефтињује и у малопродаји. Тренд смањења откупних цена свиња на сточним пијацама уочен је још средином децембра, а резултат се коначно може осетити и у месарама.

Тако смо јуче у једном од највећих трговинских ланаца у Београду забележили да се свињске крменадле, из домаће производње, продају за 531 динар по килограму. Подсетимо, у августу прошле године држава је продужила ограничење цена меса тако да свињски бут у малопродаји, рецимо, није смео да кошта више од 750 динара. Ова категорија меса у супермаркетима јуче је могла да се пазари за 650 динара.Цена свињске плећке је 623 динара, такозвани „шол” 698, док филе као једна од најскупљих категорија и даље бележи високу цену од готово 1.200 динара по килограму. Ово је потврда скорашњих предвиђања познавалаца тржишта да ће месо у Србији почети да појефтињује непосредно после празника.

Наши саговорници су нагласили да је овај процес започет још у децембру када су пале цене свиња у откупу. Навели су да је ова, до сада незабележена тржишна ситуација, директна последица смањења куповне моћи потрошача, али делом и увоза који је порастао.

И на сточним пијацама, према анализи репортера Система тржишних информација (СТИПС) цене свиња су у великом броју градова у Србији биле у паду. Јасно је шта о овоме мисле произвођачи, будући да је цена товних свиња, у периоду од месец дана, са 240 динара, снижена и на мање од 200 динара.Аграрни аналитичар Чедомир Кецо, казао је за „Политику” да тренутна дешавања наравно не погодују фармерима.

– Једно време свиње су биле скупље од јунади, што је потврда вишегодишње осцилације цена и то је утицало на пад производње у оба сектора. Код јунади смо за годину и по дана изгубили 4.000 произвођача, толико њих је престало да тови – рекао је он.

Илустрација: Пад цена није добра вест за узгајиваче свиња

Иако је за потрошаче ово добра вест, произвођачи су под притиском да дођу до квалитетног кукуруза за исхрану животиња као и да остале компоненте буду прихватљиве за прављење смеша.

– У једном делу Баната тренутно су свиње јефтиније и од 180 динара по килограму, а има и места где су 250. Цене се стално мењају и у таквим нестабилним условима нема производње – нагласио је Кецо. Напоменуо је да ова ситуација може да потраје. Када је мања потрошња меса велике кланице које имају своје фарме кољу своје товљенике и потпуно обустављају откуп са тржишта.

– То утиче на пад цена, а кланичари се потом појављују на тржишту на коме су оборили цене – навео је Кецо. Наш саговорник рекао је да нема опоравка сточарства, и то у свим секторима, без озбиљне економске анализе у министарству, а то неће ићи без надокнаде свих потраживања које држава има према произвођачима.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/533296/svinjsko-meso-cene

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар