Пада цена свиња, а телад скупа и даље

Аутор: Gdjakovic
491 посета

Према извештају репортера из Краљева доминантна цена телади СМ расе телесне масе до 160 килограма достигла је рекордан износ од када СТИПС прати кретање цена понуде и тражње пољопривредних производа на сточној пијаци у овом граду, пошто се промет одвијао по цени од 820 дин/кг. Раст откупне цене телади ХФ расе телесне масе до 160 килограма евидентиран је у кланицама на подручју севернобачког региона, јер је у седмици за нама доминирао износ од 600 дин/кг. Товни бикови СМ расе телесне масе преко 500 килограма били су скупљји у односу на претходни период на пијаци живе стоке у Ужицу, пошто је доминирао износ од 370 дин/кг. За разлику од њих ниже су биле цене телади СМ расе телесне масе до 160 килограма ( 640 дин/кг) и крава за клање СМ расе ( 260 дин/кг). Обим понуде све три категорије говеда био је просечан. У кланицама на подручју јужнобанатског региона дошло је до раста откупне цене товне јунади телесне масе преко 480 килограма на доминантних 330 дин/кг. На сточној пијаци у Пожаредвцу евидентиран је раст цене крава за клање СМ расе, јер се продаја најчешће одвијала по цени од 230 дин/кг. Понуда и продаја ове категорије говеда била је просечна. Откупна цена товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма била је виша у односу на претходну седмицу у кланицама на подручју Београда, пошто је доминирао износ од 380 дин/кг. Кланичари са подручја златиборског региона су протекле седмице по нижим ценама откупљивали товне бикове СМ расе телсне масе преко 500 килограма, пошто је доминирао износ од 365 дин/кг.

Ниже цене товних свиња и прасади у односу на претходни период

Кланичари са подручја јужнобанатског региона протекле су седмице по нижим ценама откупљивали товне свиње телесне масе од 80 до 120 килограма и прасад телесне масе од 16 до 25 килограма. Доминантна откупна цена прасади износила је 500 дин/кг, док је код крава за клање доминирао износ од 245 дин/кг. Пад продајних цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма и обе категорије товних свиња забележен је у седмици за нама на сточној пијаци у Краљеву. За прасад су купци требали да издвоје 450 дин/кг, док је цена товљеника варирала од 180 до 220 дин/кг у зависности од категорије и квалитета продатих грла. Нижа је била откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма у седмици за нама и у кланицама на подручју златиборског региона, пошто је доминирао износ од 500 дин/кг. Откупна цена товних свиња била је нижа у односу на претходни период и у кланицама на подручју мачванског региона, јер се откуп одвијао по цени од 210 дин/кг за гра телесне масе од 80 до 120 килограма и 190 дин/кг за грла телесне мае преко 120 килограма. Доминантна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма износила је 500 дин/кг на сточној пијаци у Лесковцу, док су се товне свиње телесне масе од 80 до 120 киограма најчешће могле пазарити за 280 дин/кг.

Скупља јагњад у Пожаревцу, а јефтинија на подручју Шапца

Репортери СТИПС из Пожаревца протекле су седмице евидентирали раст продајне цене јагњади на сточној пијаци, јер је доминирао износ од 450 дин/кг и раст откупне цене шиљежади у кланицама на подручју овог града и осталих места на подручју браничевског региона, пошто је доминирао износ од 250 дин/кг. Откупна цена јагњади била је нижа у односу на претходни период у кланицама на подручју Мачванског региона, пошто је доминирао износ од 550 дин/кг уз просечну понуду и откуп. Јагнад су била јефтиинија у седмици за нама на пијаци живе стоке у Ужицу, јер се продаја најчешће одвијаа по цени од 500 дин/кг, а обим продатих грла био је просечан. У кланицама на подручју златиборског региона, такође је забележен пад откупне цене јагњади на доминантних 500 дин/кг. На сточној пијаци у Нишу и у кланицама на подручју овог града и околних места није било промене откупне цене јагњади, пошто је на пијаци доминирао износ од 500 дин/кг, док се откуп јагњади у кланицама протекле седмице најчешће по цени од 400 дин/кг.

Srodni tekstovi

Оставите коментар