Јагњад скупља 10 до 30 динара, а јарад појефтинила

Аутор: Gdjakovic
502 посета

На пијаци живе стоке у Чачку је забележен раст продајне цене оваца у односу на претходну седмицу. Доминирао
је износ од 430 дин/кг. Доминантна цена јагњади достигла је износ од 430 дин/кг и на сточној пијаци у Смедереву, што указује на раст цене у односу на претходни период.

Преузмите бесполатно Агробизнис магазин за октобар клик на овај линк

Откупна цена јагњади била је, такође, виша у односу на претходни период у кланицама на подручју нишавског региона. Доминирао је износ од 370 дин/ кг. На пијаци живе стоке у Нишу, такође, је дошло до раста доминантне цене јагњади на 450 дин/кг. Протекле је седмице евидентиран пад цена јаради и коза на сточној пијаци у Врању. Наиме доминантна цена јагњади износила је 390 дин/кг, док је код коза доминирао износ од 190 дин/кг.

Цена телади догурала до рекорда, да ли се спрема још поскупљења или ће на овом нивоу стати?

 

 

 

Пад продајне цене јаради евидентирао је репортер СТИПС из Крагујевца на пијаци живе стоке у овом граду. Доминирао је износ од 300 дин/кг. Кланичари са подручјуа раког региона откупљивали су јагњад по доминантној цени од 400 дин/кг и овце, код којих је оминирао износ од 170 дин/кг.

Препоручујемо за читање…

Када мелеко оваца није за употребу?

Упала вимена или маститис једна је од најчешћих болести које се јављају код оваца. Упале може проузроковати један или више узрочника, а најчешћи су разни микроорганизми као што су бактерије, клостридије, стафилококе, стрептококе… Маститис се може појавити спорадично у појединим стадима, али од ове болести може да оболи и до 30 одсто оваца у стаду.

Маститис је упала вимена или млечних жлезда овце. У питању је озбиљно оболење које се манифестује као бол, нелагодност и доводи до смањења производње млека код оваца. Бактеријске инфекције су најчешћи узрок појаве ове болести код оваца. Бактерије улазе у виме кроз повреде вимена, услед лоших хигијенских услова приликом муже или кроз отворене брадавице. Повреде вимена или брадавица због грубе муже или физичке озледе саме животиње такође могу изазвати маститис. Трећи, али не и најмање важан разлог су стрес, лоши услови држања и неадекватна исхрана која може ослабити имунолошки систем животиње што их чини подложнијим инфекцијама које могу узроковати маститис. До појаве ове болести може да доведе и хормонски проблеми саме животиње.

Маститис почиње нагло и брзо се шири. Најчешће је захваћена само једна половина ређе цело виме. Упаљена половина вимена отекне, топла је на додир и болна за животињу. Развојем болести оток се шири према трбуху и унутрашњој страни задњих ногу. Такво виме поприма плаво црвену до црну боју, а како болест напредује из вимена се касније цеди гнојан и крвав садржај непријатног мириса. Погоршава се опште стање животиње која је малаксала, најчешће стоји и хода раширених задњих ногу, заостаје за стадом. Наставак…

Драгана Петровић

Преузмите бесполатно Агробизнис магазин за октобар клик на овај линк

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар