Шесторке ,,романовских“ обрадовале домаћине

Аутор: Gdjakovic
557 посета

Породица Вукомановић из Мусине реке код Краљева овчарством се бави последњих година. Одлука да на фарму уврсте расу романовске овце је била чини се одлична јер их редовно награђују са неколико јагњади током сезоне. Недавно су постали бројнији за ,,шесторке“.

У последњих  пар година постоји велико интересовање за Романовском расом оваца, првенствено због велике плодности, и квалитетног меса. Породица Вукомановић из Мусине реке код Краљева новајлије у овчарењу и управо већ поменуте карактеристике ове расе су биле пресудне да овчарство буде изборни посао у пољопривреди.

,,Ми смо хтели то да пробамо, чули смо да су плодне. Држали смо домаћу расу која нам се уопште није исплатила и тако смо дошли до избора романовске на основу искуства неких овчара који су имали успех са њима. Јесте да су доста исплативе али траже и улагање, нарошито што се тиче хране али кажем зато и нгараде, јер доста дају.

Наш домаћин има свега два хектара своје земље уз окућницу још око три хектара ради под закуп. Ипак ни та површина није довољна па се храна докупљује, јер жели да им пружи квалитетан оброк.

Горан истиче да су имали жељу да се баве овчарењем, али по свим стнадардима, а то се види из приложеног. Објекат за стадо је чист, комфоран и по пс-у.

,,По савету другара од кога смо купили овце, Дула Весковића, смо и скицирали објекат по свим стнадардима, што значи да мора да буде миниму 15 x 11 метара. Наравно са подељеним боксевима. Све је од дрвета, има доста проветрених страна које зими затварамо.

Овце, како каже редовно ојагње 2-3 комада, док је само једно јагње изузетак. Ми смо заправо да будемо искрени дошли због шесторки које су приновиле газдинство Вукомановића.

,,И за нас је било неочекивано. Мислили смо да је ојагњила пет  комада и кажемо, то је то! Међутим накнадно је дошло још једно и хвала богу сви су здрави. Имена у шали кажу нису дали али се ни куму не би исплатило да дође на ,,кумство“. Интересовање за продају постоји.

,,Има, интересовања има али је ту увек и борба за тржиште. Има и доста негативних кометрара на ову расу оваца. Ја то искуство немам, јер се заиста трудимо да их држимо онако како треба. Она захтева видели сте какве услове и мора доста и квалитетно да се храни. Храна јесте скупа, али ако се мало гледа да се нах рани уштеди, пада квалитет, ни прираст јагњади, ни овце не могу да дају ни број ни квалитет јагњади, пада профит. Цела суштина прице је у држању на комфоран И прорачунат нашин“ закључује саговорник.

Оног тренутка када крочите у двориште ових младих сточара знате да се све ради са пуно љубави знања и по стандардима.. Императив мора бити зарада али не по сваку цену, јер све друго  би како нам је рекао Горан било оптерећење за животиње али и њега и супругу која активно помаже.

Нешто о Романовској

Постоје два типа зависно о боји руна, а то су црни и бели тип. Најбољи резултати у побољшању особина ове овце постигнут је у округу Романово-Борисоглебском по коме је ова раса названа романовска. Створена је системском селекцијом за производњу квалитетних кожица и већег броја јагњади при једном јагњењу. Романовска овца је средња крупна и високонога раса,висина гребена се код оваца креће између 60 и 70 цм  те спада у средње крупне расе оваца.

Телесна маса одраслих романосвких оваца је око 45 кг а овнова измедју 48 и 64 кг. Овце бољих запата имају просечну масу тела око 60 кг а овнови преко 80 кг.  Романовска овца се одликује изванредном плодношћу. То је најплоднија овца на свету, а њена плодност је резултат систематског одабирања за приплод најплоднијих грла. Овце редовно ојагње 2-3 комада, понекад 4-5 комада а у појединим случајевима 6-8 комада, док је само једно јагње изузетак. Јагњад се брзо развијају јер су овце врло млечне али се не музу због велике потребе у млеку за одгајивање јагњади.

Романовска овца је представник расе која служи за добијање најквалитетнијих кожа, које се одликују својом лакоћом, јачином и топлотом, али својом лепом бојом, као и особином да се приликом ношења не отиру.

Аутор: Соња Цветковић

Srodni tekstovi

Оставите коментар