Фудбал и пољопривреда, две љубави младог домаћина

Аутор: draganadpetrovic
1,2K посета

ВЛАДИМИР Дадо Дамјановић из Горње Рогатице, села код Бачке Тополе, не крије да има две велике љубави – фудбал и пољопривреду. И у обе, наизглед неспојиве ствари, овај 23-годишњак је и те како успешан.

  • Обрађујем 20 јутара наше земље, а у закупу имамо и државну земљу. Бавим се и овчарством, све стижем и ништа ми није тешко. Волео бих да се професионално бавим фудбалом, али ако то не успем, пољопривреда је ту, она је сигурна – каже млади Дамјановић.
  • До сада нисам конкурисао за подстицаје, чекам идућу годину када ћу сигурно конкурисати. Својим вршњацима поручујем да остану на селу и да пробају да се баве пољопривредом.
Илустрација: Млади домаћини ће увек имати подршку

Његово газдинство посетио је покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић који је поручио да ће млади пољопривредници увек имати подршку.

  • Дамјановић је пример младог и вредног момка, који воли пољопривреду, ужива у свим радовима, предано брине о стоци и такви као он ће увек имати нашу подршку – поручио је Божић, који се овом приликом састао са бачкотополским пољопривредницима.
  • Пољопривреду на овим просторима, као и за ресорни секретаријат, посебно је важна сарадња и стална комуникација са пољопривредницима, како би се кроз континуирани дијалог лакше савладали специфични изазови у овој области. Важно је да дођемо до информација које су важне за креирање будућих конкурса. Они су за ову годину завршени, крајем јануара расписаћемо конкурсе за наредну годину и зато су нам важне информације са терена. Конкурси се не понављају већ се трудимо да буду прилагођени потребама наших пољопривредника.

Примедбе пољопривредника највише су се тицале закупа земљишта, накнаде за наводњавање, уплате доприноса ПИО фонду.

  • Током наредне недеље, заједно са предузећем „Воде Војводине“, организоваћемо састанак где ће пољопривредници моћи да укажу на проблем, како би заједно дошли до решења – најавио је Божић.
Илустрација: Конкурси прилагођени потребама пољопривредника/ Фото: Pixabay

ПОДРШКА ОПШТИНЕ
СВЕСНИ тога да је аграр окосница привреде у овој регији, Општина Бачка Топола низом мера подржава развој пољопривреде.

  • У општинском буџету имамо неколико подстицајних мера. Већ годинама субвенционишемо набавку расадног материјала, покривамо камате за пољопривредне кредите, као и трошкове ветеринарских услуга, а између два и три милиона динара се издваја за бесплатну анализу земљишта – истиче Саша Срдић, председник Скупштине општине Бачка Топола. – Ту су и улагања у атарске путеве и друге пратеће активности у вези са пољопривредом. Са издвајањима ћемо наставити и наредне године.
  • Извор: https://www.novosti.rs/srbija/vesti/1025163/uvek-mlade-selu-gazdinstvu-vladimira-damjanovica-23-mladog-poljoprivrednika-gornjoj-rogatici-kod-backe-topole

Srodni tekstovi

Оставите коментар