Фарма оваца ИЛИЋ – Стадо смо увећали са 130 на 300 грла

Аутор: Gdjakovic
390 посета

Верољуб Илић на породичној фарми у селу Клење у Мачви, бави се товом бикова и узгојем оваца расе Иле де Франце.

Илићи су се годинама бавили млечним говедарством, међутим временом су увидели да им се више исплати да се баве овчарством и узгојем бикова.

Овчарство је грана сточарства која је изразито распрострањена па се стога овце могу наћи на свим континентима осим Антартика. Важност овчарства варира од земље до земље. Овце су доста заступљене и важне у сиромашним земљама с екстензивном пољопривредом, али и у економски развијенијим земљама. Овца као и говедо и коза припада у групу преживара, па су јој главне карактеристике скромност, издржљивост, отпорност, и могућност употребе за различите производне сврхе. Овце конзумирају ниско квалитетна волуминозна крмива па их претварају у високо квалитетне производе попут меса, млека, вуне и крзна.

Извор и фото: Домаћинска кућа

У почетку како нам прича Верољуб нису га баш интересовале овце, али временом је тај посао заволео.

Према мишљењу стучњака једна од најбољих раса оваца када се ради о количини, квалитету меса као и плодности је ИЛ де Франс. У Србији број узгајивача ове врсте оваца је у порасту.

“Ова раса може да се јагњи три пута у две године, а јагањци имају изузетан дневни прираст. Стадо смо увећали са 130 на 300 грла колико тренутно имамо и планирамо да се задржимо на том броју,“ каже нам Верољуб, и додаје:

“У погледу плодности и млечности, Ил де Франс је међу лидерима код товних раса. Ил де Франс овца доји своју јагњад без икаквих проблема. Због изузетно добре млечности оваца, близанци и тројке се гаје без тешкоћа. Јагњад имају добру прираст и са три месеца имају од 35 до 40 килограма. Овце ове расе су дуговечне и могу да производе јагњад у узрасту од 9-10 година, у зависности од исхране. Записан је пример да је овца од 11 година ојагњила 29 јагањаца.

Фарма Илић била је вишеструки шампион и освајач многих награда на такмичењима и пољопривредним сајмовима.

Имали су 28 музних крава и 12 стеоних јуница.

“Искрено да вам кажем много је лакше са биковима, зато смо и одустали. Када смо продали краве син је купио камион, тако да ја сада са једним радником радим све послове на фарми.

Сада су ту и друге награде за овце, бикове. Апсулутни шампион и изложбе говеда и оваца у општини Богатић са освојених 6 пехара. Верољуб види перспективу у овчарству, а за сада нема проблема ни са продајом. Људи су препознали квалитет, те велики број јагњади са ове фарме оде за приплод, а задовољни су и кланичари, прича нам наш домаћин.

Обрађују 16 хектара што је по Верољубовим речима мало за овај капацитет стоке, имају две жетве, у јесен сеју раж, грахорицу, грашак, а онда сеју кукуруз. Зрно кукуруза купују.

Редовно добија субвенције, а комплетну механизацију је обновио нешто и уз помоћ државе, а нешто сами.

Озбиљни су фармери, доста новца су инвестирали у изградњу савремених објеката, опрему и механизацију. Верољуб би неке стварио променио, али он као што нам је рекао као јединка није у прилици.

“ Да је лако, није. Да треба одустати нисам ни за то нешто се мора радити. Ова делатност захтева много труда и рада. Наша фарма има дугу традицију и трудићу се да овај посао што радим има смисла, каже за крај наш саговорник.

Извор и фото: Домаћинска кућа

Srodni tekstovi

Оставите коментар