Стручњаци саветују да у сушним годинама и пред јагњење прилагодите исхрану оваца

Аутор: Gdjakovic
444 посета

Овца је једна од накориснијих домаћих животиња која даје бројне производе, па не чуди што се у Србији гаји одавнина. Адекватна исхрана неопходна је како би овца давала максималну производњу меса, млека, вуне… Осим тога од исхране зависи не само тренутна производња, већ преко јагњади утиче и на будућу производњу оваца. Овце су преживари и њихова исхрана мора да буде у складу са основним принципима ове врсте животиња, истиче проф. др Радомир Јовановић са Универзитета у Новом Саду.
Инстикт за одабир трава
За разлику од друге стоке, а захваљујући специфичној грађи и функцији органа за варење, овца користи знатно већи број биљака у исхрани. Без проблема једе коровске и жбунасте биље. Од свих домаћих животиња овца је најизразитија пашна животиња, али за разлику од говеда у исхрани користи краће и финије биљке. Има специфичан инстикт па уме да направи разлику између појединих биљака, па у исхрани конзумирају одређену врсту трава, легуминозе, коровске биљаке, шибље те потпуније користе пашу за разлику од осталих домаћих преживара, рекао нам је професор Јовановић.

Иако важи за пашну животињу која не воли да буде дуго у затвореном простору, овце имају изузетну способност адаптације, па се могу држати и хранити у затвореним просторима. Али, имајући у виду саму њену природу отворен простор је много природније окружење за ову животињу. Занимљиво је да животни циклус овце прилагођен периоду вегетације биљака на пашњацима. Подједнако користе природне и вештачке пашњаке, али током сушног лета, јесени или зиме неопходно је овцама додавати концетровану и зрнасту храну. У периоду пре јагњења бременитим овцама треба појачати концентровану храну и тада се препоручује да поред испаше (траје четири до пет сати дневно), као додатак треба давати 300 до 400 грама концетроване хране по грлу.
Када је храна у питању потребе оваца се стално мењају у зависности од старости, телесне масе животиње, категорије оваца, здравственог стања… При преласку јагњади са млечне на суву храну веома је важно да овај прелазак буде постепен. Прелазак старијих оваца са једне на другу врсту хране такође захтева постепено прилагођавање животиње.
Наставак на линку:

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар