Сајам пољопривреде у Сјеници: Да би се зарадило мора се радити

Аутор: draganadpetrovic
1,2K посета

Након паузе од годину дана због короне поново у Сјеници на истом мјесту различити излагачити на 17. Сајму пољопривреде. Свакако, увијек пажњу привлаче сточари који излажу И такмиче се с најбољим грлима. Један од њих Бихорац Муамер из Зајечића. И досад се, каже, такмичио, али зна се, поручује, шта се признаје:
–Само прво, ништа друго, треће.

У Сјеници каже, ништа не треба осим новаца а да би се зарадило мора се радити.
–Са стоком, муком. Двјеста оваца имамо, у кући је осам чланова и раде сви.

Из Потреба, домаћин који је увијек на Сајму освајао И прва И друга И трећа мјеста. А кад се освоји прво мјесто, онда стижу И понуде.
–Хиљаду еура може да се прода али мерак не продаје нико за паре.

Илустрација: Узгој оваца захтева рад комплетне породице

И сви су најбољи, И занимљиво с истим именом.
–Тарзан, Тарзана више. Тарзан је један из филма а овђе више Тарзана има.
Ипак, посебне су близнакиње из Урсула Едина И Енела.
–Долазећи овђе сваке године лично сам се одлучила бавити пољопривредом.Набавила сам прву туру сјеничких оваца, 75. Имам романовски 30 И четири овна. Заједно, али ја имам моје овце кући а сад подршку сестри дајем. Имам 111 оваца, двадесет И троје што веће што крупније стоке, све то стигнем. И ђеца, И кућа И стока И све, причају сестре.

Без обзира на све обавезе, лошу прошлу годину, па ову за коју најављују да би за пољопривреднике могла бити тежа од прошле, пуне су оптимизма.
–Нема одустајања, кад нешто ријешиш мораш само да идеш напријед. Нема пао сам И не могу да устанем. Мора увијек да устанеш И да се бориш да би опстао. Не може код нас на селу другачије да се преживи. И коње сам држала али за наше потребе да, рецимо, привучеш сијено али онда смо одлучили да их макнемо, каже Едина.

Уз све што мучи пољопривреднике, сточаре који нису ни упућени како треба, како кажу сестре из Урсула, нема одустајања. Не одустаје ни седмогодишњи Емир из Кијевића, села између Цетановића И Крћа.
–Дигнем се у пет, отјерам краве у ливаду, послије он дође по мене аутом, па послије опет помажем И кад је мрак, прича Емир.

Илустрација: Сјеница је чувена по овчјем сиру

Сајам отворио државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства И водопривреде позивајући пољопривреднике да интензивније суђелују у пријектима из области којима се баве.
–Много су важне премије И субвенције. Шаљите захтјеве, припремајте документацију. Има субвенција за које знате, има И оних који су везани за Свјетску банку. Ускоро ће бити Јавни позив, конкуришите, борите се. Имате пријатеље тамо, а радит ћемо све заједно да држава овђе присуствује И кроз та средства И на такав начин, каже Заим Реџеповић државни секретар у Министарству пољопривреде.

Општина ће, поручује предсједник Мујагић, наставити да улаже како би овај богати крај добио мјесто које заслужује, не само у држави.
–Пољопривреда, сточарство И пољопривредни производи наша су шанса за бржи И бољи развој, подизање стандарда свих наших грађана, наглашава Муниб Мујаги

Да оцијени најбољу стоку сваке године на Сајму професор Пољопривредног факултета у Београду, . До 2020. године држава Србија дала је 54 милијарде динара за разне субневције руралним подручјима а ефекат готово никакав на терену.
–Људи се жале да све живо плаћају, да педигрее плаћају пет хиљада динара што не могу да вјерујем ако педигрее кошта 930 динара с ПДВом шта је још четири хиљаде трошак тих људи. Не кривим много одгајиваче већ основне организације које врше контролу продуктивности па на основу чега шаљу даље папирологију преко регионалне до централне да би они могли остварити субвенцију. Један од ових је био да сјеничка овца не јагњи тежу јагњад од 2,7 килограма. Нека кажу, дал су имали лакшу јагњад од 2,5 килограма? Испод три која нам буде ми је не капирамо. Ето, то је суштина, наглашава проф.Цвијан Мекић Пољопривредни факултет, Београд

Илустрација: Сваки узгајивач имао је папире о вредности грла

Сваки од излагача требао је имати папир о вриједности грла. Заказале су службе које сточарима воде папирологију, а за шта их они, између осталог, плаћају. Квалитет грла овим људима нико И ништа не смије довести у питање.

Извор: https://sandzakpress.net/sajam-poljoprivrede-u-sjenici-niko-i-nista-stocarima-ne-smije-osporiti-kvalitet/

Srodni tekstovi

Оставите коментар