Овчарење посао или љубав

Аутор: draganadpetrovic
377 посета

У Лозну код Братислава Антића смо отишли из више разлога,јер има одлично стадо оваца, похвалне услове држања, увек убира највеће приносе са њива, и наравно зато што је уместо сигурне Швајцарске где су живели родитељи одлучио да се врати у Србију.Када су многи затирали стада он је почео одгајењем приплодних оваца расе “ Ile de France „.Успони и падови нису омели даље планове, чак и поред све скупљих импута у производњи.
Пре нешто дуже од деценије када су многи затирали стада оваца Братислав Антић из Лозне крај Трстеника, одлучио је да се бави одгајењем приплодних оваца расе “ Ile de France „.Ова селекција оваца је врло цењена у свету превасходно због квалитета меса и вуне, тако да су планови да прошире стадо, које тренутно броји око 100 грла.

Илустрација: Братислав Антић истиче да су турбуленције у сточарству сталне 

План проширења је амбициозан, због чега су изграђени нови објекти из сопствених средстава. Ипак од када је његов посао овчарство,десиле су се приличне промене.
,,Свака година је година за себе. Брат и ја смо својевремено имали око 250 грла на овој фарми. Бројке вам јасно говоре да су у сточарству турбуленције сталне. Ево претходне две године имали смо те проблеме због короне, слабије продаје.То је богами потрајало. Када је продаја почела дошли су нови проблеми са овом кризом у Украјини, која се одразила и на нас. Све су скупљи импути производње. Тренутно имамо 80 грла без припремног стада. Крећу јагњења, видећемо шта ће све бити. Имамо план да стадо достигне 150 великих јединки, због посла око њих. Капацитет фарме је нешто већи, али је тешко начи раднике, покушавали смо у неколико наврата али нисмо успели, тако да оно што се каже,, усе и у своје кљусе. Онолико колико можемо супруга и ја да урадимо, толико и планирамо! Очигледно да ћемо морати мало више да радимо и мало више животињица да имамо да би се уклопили и били рентабилни“,почиње причу Братислав Антић, сточар из Лозне.

Дугогодишња селекција и одабир грла је омогућио формирање стада врхунског квалитета, што нажалост не прати адекватна цена, али и мала потражња. Ова селекција оваца је врло цењена у свету превасходно због квалитета меса и вуне, тако да су планови проширења стада, потпуно оправдани.
,,Што се тиче цене, пре две године је цена сишла и испод 200 динара. Не знам да ли је била гора цена, или мање интересовање, и ту калкулисати о некој заради нема ни говора. Сада је цена ту око 350, али су зато сви импути,сви трошкови отишли драстично горе, тако да нама дође на исто. За Божић је цена била нешто, али то је кратког даха. У принципу женску јагњад у екстра класе, оставићемо ту код нас на фарми. Мушка јагњад и она женска која нису у класи иду на клање. Вуну не памтим када је неко уопште тражио.Негде планирамо и неку прераду, па видећемо. Кажем сада имамо доста ојагњених оваца, видећемо“наставља овај млад сточар.

Илустрација: Дугогодишња селекција и одабир грла је омогућио формирање стада врхунског квалитета

Са својих 10 хектара земље справљају хранива од луцерке,сточног грашка, јечма, овса, сирка и кукуруза уз максималну експлоатацију и агротехнику. Кукуруз се брао у озбиљном датуму новембра месеца током наше посете. Квалитет и принос су нешто са чиме се увек могу похвалити.
,,У принципу земљиште је доста квалитетно, али мора и да се улаже. Силажу увек скидам касније јер је заснивам подстрно, и принос је био одличан око 60 тона. Важно је да је квалитетна. Што се тиче приноса у зрну или клипу, годинама имамо преко 12 тона по хектару, просек, негде је 10, негде 14,али то је то. Мени је чак и силажни Микадо донео преко 10 тона, на сушну годину успех! Како? Све у фулу, агротехника,мап, кан, орање и припремна на време, сетвена норма по препоруци, али и парцели и стањак…овчији“.

Квалитет и принос су нешто са чиме се увек могу похвалити, а ови снимци жутог злата јасно говоре да су одлично савладали задате теме. Што им је омогућио да ове године, зараде бар на продаји жита.
,,Мора на све да се обрати пажња. Што се тиче оваца њима треба доста простора, треба доста тих помоћних објеката.Дакле мора да се улаже! Што се тиче житарица увек има неког вишка који можемо да продамо, што нам нарочито значи када је цена јагњади ниска. Буквално надоместимо део трошкова из жита. Рекох ове године су житарице на цени, тако да смо ту имали неки приход.Сви објекти и улагања су била из сопствених средстава,радило се сукцесивно и прецизно.

Субвенције државе су једино користе по грлу.
,,Нисмо користили ништа осим ових субвенција по грлу које користимо од друге године узгоја оваца. Што се тиче објеката, механизације, заснивања стада нисмо ништа користили, никада, све је од средстава из куће. Сада смо по први пут конкурисали за средства 50-40-10, крај године, још нема решења, тако да не знам шта бих вам рекао“.

Илустрација: Супруга Ружица активно ради на идејама сеоског туризма

Наш саговорник је извесно време живео у Швајцарској, али себе тамо није пронашао. Наследници видимо да помажу, за сада кроз игру, али да ли ће имати жељу да наставе традицију чини се рано је говорити.
,, Ја сам се вратио, тамо није мој свет, без обзира што су тамо радили и живели родитељи. Мислим да нисам погрешио,нисам се никада покајао. Малишани, лепотани, треба да прође још година да би причали на ту тему. Опет да оду негде нису свој на своме. Тако да нисам ни ја начисто са тим. Време ће показати да ли су моје одлуке и колико утицале на њих“,закључује Браца.

Код њих бити у гостима је просто увек занимљиво јер смо открили да праве и одличну ракију и савршену стељу. Супруга Ружица активно ради на идејама те производње у служби неке брвнаре и сеоског туризма. Судећи по плановима наследници Антића имаће добар мотив останка у Лозни, а нама радни задатак да испратимо њихове нове успехе, које заслужују.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар