Нико неће да шиша овце ни за две просечне плате

Аутор: draganadpetrovic
1,3K посета

Кад упекну високе температуре и њима је врућина, али мајстора за њихове фризуре све је мање иако од овог посла може пристојно да се заради док траје сезона. Милан Марковић, из села Горња Горевница код Чачка један је од ретких мајстора који сваког маја са поносом оштри своје маказе и шиша овце по свим селима.

„Кад крену прве врућине, креће и сезона шишања оваца. Сваке године оне морају да буду ошишане, како би им се скинуо вишак вуне и како би лакше поднеле летње жеге. То се обавља сваке године у мају и јуну и за овох десет година колико се бавим овим послом, добио сам и своје сталне мупштерије. Током сезоне стигнем да ошишам око 500 оваца, људи зову са свих страна“, рекао је Милан за РИНУ.Све је мање оних који се одлучују за овај посао, а да бисте зарадили око 1.000 евра за месец дана потребно је да имате вољу за радом, оштре маказе и лаку руку. Милан има жељу да своје знање пренесе на друге, али нема на кога.

Илустрација: И овцама је вруће са дебелим руном

„Имам сталан посао и редовну плату, али сваки динар није на одмет, па кристим прилику и на овај начин да зарадим. Маказе се наоштре једном годишње и оне могу да вам послуже током читаве сезоне. Посао може лако да се савлада, а најтеже од свега јесте да ухватите овцу и вежете је док траје фризирање. Зато је посао ипак више намењен мушкарцима, него женама. Кад се заврши једна, одмах се прелази на шишање друге и све док се посао не обави“, прича Милан.

Иако технологија није заобишла ни овај посао, па су неки мајстори овце почели да шишају електричним машиницама, Милан каже да то и није најбоље решење.

„Плаше се електричних машина, стварају им стрес и овце се тако унервозе. Дешава се да их често и врх машинице „угризе“, па остају и ожиљци. Стога је ипак најбоље радити са старим, провереним маказама. Важно је да човек буде спретан и окретан, како би могао да се снађе ако дође до неких предвиђених ситуација“, прича овај мајстор свог заната.

Илустрација: Шишање оваца уносан посао/ Фото: Pixabay

Шишати овце можда није толико атрактивно као поједина друга занимања и фризирање расних паса, али оно што је најважније а везано је управо за овај посао јесте чињеница да руке често можда јесу прљаве, али је образ увек чист.

Извор: http://www.glaszapadnesrbije.rs/969308/Za-sisanje-ovaca-placa-se-1.000-evra,-ali-taj-posao-malo-ko-hoce-da-radi:-Milan-iz-Gornje-Gorevnice-jedan-od-retkih-majstora-ovog-zanata–/

Srodni tekstovi

Оставите коментар