Мушка јагњад су за прераду,а женска за ремонт и проширење стада

Аутор: draganadpetrovic
1,2K посета

На састанку Удружења одгајивача оваца у Крагујевцу једна од главних тема била је изградња специјализоване кланице, а док се то не деси неки су се определили да самостално крену у посао прераде. Један од њих је и наш домаћин Дејан Младеновић, из села Дубона код Младеновца.
Он је почео овчарством да се бави 2016. године, а како каже све је почело од 11 јагањаца које је планирао за сопствене
потребе: „Временом, стадо је нарасло и почео сам да конкуришем за субвенције, али пошто је број повећан на 30
и ја сам повећао број оваца. Тренутно имам преко 50 оваца и то је негде половина од жељеног броја“ каже за наш часопис Дејан.

Илустрација: Дејан Младеновић из села Дубона код Младеновца

Дејан се одлучио за виртемберг, а већ крајем лета планира да реновира и повећа објекат. Има сопствену производњу
хране, ретко је потребно да нешто докупи. Исхрана је таква да ујутро даје жито и зоб, затим силажа и сено, поподне даје сена додатно и пред мрак овсену сламу. То је када је период исхране стандардни, а модификује га у зависности да ли су овце сјагњене или имају јагањце. „Женску јагњад остављам за подмалађивање, мушку сам продавао за клање и приплод. Док сада мушка иду у прераду. Правим овчију кобасицу, стељу, сушено месо и планирам да ширим палету производа на оне са качкаваљем. У зависности од потражње планирам веће количине за прераду. Ограничен
сам у смислу што још немам хладњачу али и то планирам да правим“ додаје Дејан за Агробизнис магазин.

Илустрација: Сено за зимску прехрану оваца увелико се припрема

Наш домаћин каже да се траже подједнако и кобасице и сушено месо. У почетку није очекивао велико интересовање,
али на његово изненађење било је значајно боље. Сада му је у плану да не продаје живу јагњад већ искључиво мужјаке и да њих користи за прераду.Његово имање је површине 12 хектара а има и у закупу још 13. Све ради породично
а када је сезона радова лети онда ангажује и раднике али има и посла у воћњацима.
Гаји шљиву, брескву, трешњу, вишњу и винову лозу. „ За ово сам се определио и посао не сме да трпи, све се стигне“ каже наш млади домаћин који је задовољан и са субвенцијама државе и односом матичне службе у Влашкој са којом сарађује. Интересантне су нам биле и јасле које је поставио. Каже нам да су направљене од багремовог дрвета, веома су квалитетне и дуговечне. Јасле је купио пре 6 година и задовољан је квалитетом што се може и видети на нашем снимку на видео каналу који можете погледати када укуцате линк: https://www.youtube.com/watch?v=1zWeAi5XniE или претраживањем Агробизнис магазин.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар