Како до квалитетних приплодних грла?

Аутор: draganadpetrovic
625 посета

Приплодна грла може да производи свака фарма која задовољава законске услове за дотичну производњу. Основни услов је да поседује одговарајуће објекте као и квалитетан приплодни материјал одговарајуће расе. Мора имати јасан одгајивачко селекциски програм производње и стручно лице које ће надгледати производњу.
Ко се одлучи за овај вид производње у овчарству мора бити свестан да поред веће зараде има и већу одговорност. Репродуктивна фарма је расадник приплодних оваца и од квалитета тог материјала зависи и ниво развоја овчарства као целине.
Квалитет приплодног материјала зависи од квалитета оваца на свакој репро фарми али такође и од нивоа примене генетско селекциских критеријума код производње и процене одгајивачке вредности произведеног подмладка. Зато свако приликом куповине оваца за приплод треба посебну пажњу да обрати на напред наведене моменте.

Илустрација: Овце/ Фото: Pixabay

Шта су квалитетна приплодна грла ?

Квалитетна приплодна грла су само оне животиње, које су произведене на фарми регистрованој за ову намену, при чему су током производње спроведене и евидентиране све контроле продуктивности које предвиђа закон као и наука о селекцији. Након стручних обрада података и оцене сваког грла, добијене вредности се уносе у педигре који мора да прати сваку приплодну овцу која се продаје за приплод. Овде се посебна пажња мора поклонити од каквих родитеља потиче потомство, дали је рођено као близанац или су тројке. Такође врло је значајна тежина при рођењу, залучењу и какав је био прираст у појединим периодима. На крају свакако треба водити рачуна и о спољашњем изгледу – екстеријеру као расној припадности.

Илустрација: Купују се млада грла/ Фото: Pixabay

Када се купују овце за приплод ?

Приплодна грла односно јагњад у старости 3-4 месеца Т/М 25-35 кг. такође се могу наћи и грла из категорије шиљажади, двиски у старости 6-18 месеци Т/М 50-70кг. Одрасле овце се врло ретко продају са изузетком ако је грло за излучење из производње.
Када је реч о овновима, за разлику од развијених земаља где се мушка приплодна грла тестирају, у нашој земљи је то препуштено случају па се приплодна грла купују према спољашњем изгледу – габариту животиње, и ако добро знамо да то није добар показатељ квалитета.

ПССС – Лесковац Саветодавац за сточарство
мр Дејан Ранђеловић

Извор:https://jugpress.com/koliko-je-vazan-odgovarajuci-odabir-priplodnih-grla-u-ovcarskoj-proizvodnji/

0 коментар
0

Srodni tekstovi

Оставите коментар