Како до квалитетних приплодних грла?

Аутор: draganadpetrovic
1,2K посета

Приплодна грла може да производи свака фарма која задовољава законске услове за дотичну производњу. Основни услов је да поседује одговарајуће објекте као и квалитетан приплодни материјал одговарајуће расе. Мора имати јасан одгајивачко селекциски програм производње и стручно лице које ће надгледати производњу.
Ко се одлучи за овај вид производње у овчарству мора бити свестан да поред веће зараде има и већу одговорност. Репродуктивна фарма је расадник приплодних оваца и од квалитета тог материјала зависи и ниво развоја овчарства као целине.
Квалитет приплодног материјала зависи од квалитета оваца на свакој репро фарми али такође и од нивоа примене генетско селекциских критеријума код производње и процене одгајивачке вредности произведеног подмладка. Зато свако приликом куповине оваца за приплод треба посебну пажњу да обрати на напред наведене моменте.

Илустрација: Овце/ Фото: Pixabay

Шта су квалитетна приплодна грла ?

Квалитетна приплодна грла су само оне животиње, које су произведене на фарми регистрованој за ову намену, при чему су током производње спроведене и евидентиране све контроле продуктивности које предвиђа закон као и наука о селекцији. Након стручних обрада података и оцене сваког грла, добијене вредности се уносе у педигре који мора да прати сваку приплодну овцу која се продаје за приплод. Овде се посебна пажња мора поклонити од каквих родитеља потиче потомство, дали је рођено као близанац или су тројке. Такође врло је значајна тежина при рођењу, залучењу и какав је био прираст у појединим периодима. На крају свакако треба водити рачуна и о спољашњем изгледу – екстеријеру као расној припадности.

Илустрација: Купују се млада грла/ Фото: Pixabay

Када се купују овце за приплод ?

Приплодна грла односно јагњад у старости 3-4 месеца Т/М 25-35 кг. такође се могу наћи и грла из категорије шиљажади, двиски у старости 6-18 месеци Т/М 50-70кг. Одрасле овце се врло ретко продају са изузетком ако је грло за излучење из производње.
Када је реч о овновима, за разлику од развијених земаља где се мушка приплодна грла тестирају, у нашој земљи је то препуштено случају па се приплодна грла купују према спољашњем изгледу – габариту животиње, и ако добро знамо да то није добар показатељ квалитета.

ПССС – Лесковац Саветодавац за сточарство
мр Дејан Ранђеловић

Извор:https://jugpress.com/koliko-je-vazan-odgovarajuci-odabir-priplodnih-grla-u-ovcarskoj-proizvodnji/

Srodni tekstovi

1 коментар

Цене стоке толико варирају да је разлика у цени телади преко 250 динара | Удружење новинара за пољопривреду 1. новембар 2023. - 14:38

[…] Што се тиче квалитетних приплодних грла и како до њих ч… На сточној пијаци у Крагујевцу дошло је до пада продајних цена двиски и оваца. Доминанта цена двиски износила је 190 дин/кг, док се продаја оваца најчешће одвијала по цени од 160 дин/кг. У кланицама на подручју шумадијског региона евидентиран је пад откупних цена јагњади (400 дин/кг) и двиски (190 дин/кг). Кланичари са подручја средњбанатског региона, протекле су седмице, откупљивали јагњади, по доминантној цени од 400 дин/кг. Обим понуде био је просечан. Према извештају репортера СТИПС из Смедерева, на пијаци живе стоке у овом граду, могла су се пазарити јагњад по доминантној цени од 430 дин/кг и овце по доминантној цени од 170 дин/кг, као и претходне седмице. На осталим сточним пијацама, такође, није било значајнијих промена, како у погледу понуде и тражње, тако и у погледу цена. […]

Одговори

Оставите коментар