Да човек не поверује: До сто оваца помузу за сат времена

Аутор: Gdjakovic
395 посета

Пространа Пештерска висораван, представља идеално подручје за развој сточарске производње, где се вековимa узгаја велики број оваца првенствено Сјеничке праменке. На овом подручју се тренутно налази око 50000 уматичених оваца, са тенденцијом повећања броја из године у годину, првенствено захваљујући вредним домаћинима и љубави према овчарској производњи, која се преноси генерацијама с колена на колено до данашних дана и субвенцијама Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде. Некада се на овом подручју
поред чувеног Сјеничког овчијег сира, паприке у павлаци – овчавине сушеног овчијег меса – стеље, и надалеко чувене Сјеничке јагњетине производила и велика количина вуне.

Брзина муже оваца зависи од искуства и вештине музача. Искусни музачи оваца за сат времена могу да изврше мужу од 60 – 100 оваца.

Међутим већ временом вуна нема ,,прођу’’ на тржишту, тако да су пољопривредни произвођачи сада првенствено сконцентрисани на производњу сира и узгој јагњади. Поред квалитетне исхране, напајања и правилна мужа оваца, представља једну од најбитнијих карика у производњи квалитетног и бактериолошки исправног овчијег млека. Већ вековима на Пештерској висоравни обавља се ручна мужа оваца. Због миграција и одласка првенствено младих чланова газдинстава, старосна структура је из годину у годину све неповољнија. Самим тим и ручна мужа оваца постаје све тежа. Ручна мужа оваца обавља се два до три пута у току дана. Из горе наведених разлога двократна
мужа је најзаступљенија. Мужа се може обављати у унутрашњости штала или у прегонима – торовима у којима се овце држе у летњем периоду. Овце се пропуштају кроз узани коридор из једне просторије у другу, где музач обавља мужу. После обавезног прања вимена млаком водом, врши се измузивање првих млазева млека који у себи садрже механичке нечистоће.

После завршетка муже оваца као завршна фаза све овце се поново враћају на домузивање ради потпуног измузивања јер задњи млазеви млека садрже највећи проценат масноће и спречавања појаве болести вимена. Некада су овај посао првенствено радиле жене али тренутно услед недостатка женске радне снаге, мужу оваца обављају у највећем броју случајева мушкарци.

 

Аутор: Дипл.инг. сточарства Сафет ВЕСНИЋ, ПССС Нови Пазар

Srodni tekstovi

Оставите коментар