Ово су најчешћи разлози за помор пчела преко зиме

Аутор: draganadpetrovic
682 посета

Током зиме многи пчелари све чешће имају проблем са помором пчела. Разлози могу бити различити од недовољно хране до бројних болести или напада штеточина. Како истичу стручњаци број угинулих пчела зависи и од дужине зиме и ако не прелази више од 300 јединки по друштву нема разлога за бригу. Међутим, ако је овај број знатно већи то је разлог за забринутост јер може довести до слабљења друштва и у крајњој линији његовог опстанка.

Откриће проф. Бурита
Разлог за зимски помор пчела могу бити разне болести које нападају друштво. Међутим, некад се на први поглед чини да ништа од тога није разлог за угинуће великог броја пчела, а опет је евидентно да има превише мртвих јединки. Како је објаснио биолог и професор на Универзитету у Винсконсину Џим Бурит разлог би могла да буде и бактерија сицарија ( лат. Serratia marcescens strain sicaria) односно Сс1 која је први пут идентификована 2016. управо захваљујући њему и његовим студентима који су спровели истраживање у универзитетској лабораторији.
Све је почело кад је професор Бурит, иначе и сам пасионирани пчелар, претрпео огроман губитак пчела током зиме који је, на први поглед, настао без неког посебног разлога.

Илустрација: Многи пчелари губе друштва током зиме
Његови студенти узели су узорке крви из више од 3.000 пчела и гледајући под микроскопом и анализама дошли до открића потпуно нове бактерије коју преноси одређена сорта гриња вароа ( Varroa destructor) која је најприсутнија у кошницама. Ово откриће је револуционарно зато што се до тада сматрало да гриње преносе искључиво вирусе али не и бактерије у кошници.
– Наши резултати су показали да Сс1 може бити разлог за помор пчела током зимског периода. Ово је веома важно откриће посебно ако се узме у обзир чињеница да многи пчелари у нашем округу током зиме изгубе чак и 80 одсто зимских пчела – објаснио је професор Бурит.
Како је нагласио чак 73 одсто мртвих пчела имало је ову бактерију. Истраживање је проширено у сарадњи са пчеларима из осам округа Висконсина и источне Минесоте, а након тестирања је утврђено да је чак 48 одсто кошница позитивно на нову бактерију.
– Иако наша студија не пружа информације о томе како да зауставимо зимски помор пчела сматрам да је веома важно да имамо јасну слику о болестима медоносних пчела. Наше истраживање је кључно и у проналажењу начина да се пчеле заштите од ове болести и лакше преживе зимске месеце – рекао је тада он.
Како је нагласио професор Бурит за проналажење овог новог соја бактерије најзаслужнији су били његови студенти, посебно Ана Винфилд која је развила и два теста за идентификацију бактерије Сс1 на основу његових биохемијских својстава. Због свега тога она је потписана и као коаутор студије коју је радио професор Бурит.

Илустрација: Проверите да ли пчеле имају довољно хране

Други разлози
Током зиме медоносне пчеле се скупљају око матице у клубе и прибијене једна уз другу производе и чувају топлоту. Циљ је сачувати матицу јер без ње нема ни друштва. Упркос одличној организацији пчелиње заједнице у зимским условима може доћи до већег помора пчела што угрожава опстанак саме заједнице.
Најчешћи разлог за угинуће већег броја јединки је недостатак хране или неквалитетна прехрана током зиме. Уколико у кошници нема довољно хране мале су шансе да ће заједница опстати током зиме. Тада најчешће угину пчеле које се нађу у улицама између рамова на којима нема хране. Хладно време онемогућава кретање пчела и померање клубета на већа растојања на саћу па се дешава да пчеле умру од глади чак и кад у другим деловима кошнице има довољно хране, рецимо са стране или у наставцима изнад клубета. Страдале пчеле увучене су у празно саће и најчешће се налазе на рамовима на којима нема меда, или је он удаљен од клубета. Најбољи начин за проверу да ли у кошници има довољно хране или не јесте да полако подигнете горњи наставак. Уколико је лак то је знак да пчеле више немају довољно хране што се мора надоместити. Треба водити рачуна да рамови са више меда буду ближи и доступнији пчелама. Један од разлога за већи број мртвих пчела може бити појава влаге и буђи у кошници због чега је неопходно да улаз буде слободан и пролазан и током зиме јер ће то обезбедити добру вентилацију чиме ће се спречити појава влаге.

Илустрација: Топла зима може довести до прераног расформирања клубета
На презимљавање пчелињег друштва значајно утичу и температурна колебања током зиме. Ако је сувише топло може доћи до превременог расформирања зимског клубета и ако се то деси пчеле се тешко враћају у клубе па касније кад опет захладни могу да угину од зиме.
На угинуће пчела може да утиче и јак ветар па је неопходно да кошнице буду у заветрини заклоњене од директних удара ветра. Помор пчела могу да изазову и штеточине ровци, мишеви, восков мољац… Ако на предњачи видите искидане делове пчела проверите да ли се у кошници налази уљез. Један од разлога могу бити и стари чешљеви који су најчешће контаминирани разним штетним материјама зато редовно на две године мењајте чешљеве.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

1 коментар

Siniša 17. фебруар 2023. - 14:55

Вароозу и ноземозу ни да помене…

Одговори

Оставите коментар