ОБЈАВЉУЈЕМО нови преглед цена у кланицама и на сточним пијацама

Аутор: Gdjakovic
581 посета

Мањи обим понуде телади СМ расе телесне масе до 160 килограма био је током априла. Настављен је тренд веома слабе продаје грла, као и претходних неколико месеци. Цена је варирала у интервалу од од 360 до чак 760 дин/кг, што указује на благи раст цене. Промет телади ХФ расе забележен је једино на сточној пијаци у Сомбору по цени од 360 дин/кг. На сточној пијаци у Пожаревцу су се као и претходних неколико месеци могла пазарити товна јунад телесне масе од 350 до 480 килограма, а доминирао је износ од 450 дин/кг. Није било значајније промене упогледу понуде товне јунади телесне масе преко 480 килограма, а најчешће се продаја одвијала по цени од 310 дин/кг, на сточној пијаци у Сомбору, до 380 дин/кг, на пијаци у Новом Саду. Доминанртна цена товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма износила је 350 дин/кг, што указује на раст цене у односу на март.

Обим понуде крава за клање СМ расе био је вро слаб протеклог месеца на сточним пијацама. Цена крава за клање СМ расе најчешће је варирала од 200 до 250 дин/кг. Краве за клање ХФ расе могле су се пазарити на пијаци живе стоке у Сомбору, по доминантној цени од 140 дин/кг. Откупна цена телсди СМ расе телесне масе до 160 клограма била је виша у кланицама на подручју Шапца и околних места, пошто је доминирао износ од 750 дин/кг. Виша је, такође, била и откупна цена товне јунади телесне масе преко 480 килограма, јер је доминирао износ од 340 дин/кг.

У кланицама на територији браничевског региона дошло је до раста откупне цене телади СМ расе телесне масе до 160 килограма на доминантних 700 дин/кг, товне јунади телесне масе од 350 до 480 килограма на доминантних 550 дин/кг и крава за клање СМ расе на доминантних 230 дин/кг, током последње седмице априла. Репортери СТИПС из Панчева евидентирали су раст откупне цене товне јунади телесне масе преко 480 килограма у кланицама на одручју овог града и околине, пошто је доминирао износ од 330 дин/кг. Главни разлог је веома слаба понуда грла ове категорије говеда.

У кланицама на подручју Лознице и околних места регистрован је раст откупне цене товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма на 350 дин/кг и крава за клање СМ расе на доминантних 250 дин/кг. Обим понуде био је просечан.

Мало боља била је понуда прасади на сточним пијацама у Србији протеклог месеца. Обим продаје био је, такође, бољи због празника и традиционалне трпезе. За прасад телесне масе до 15 килограма купци су најчешће требали да издвоје до 520 дин/кг, а за прасад телесне масе од 16 до 25 килограма, 500 дин/кг, што указује на раст цене у дносу на март. Настављен је тренд слабе понуде обе категорије товних свиња на пијацама живе стоке у Србији. За грла телесне масе од 80 до 120 килограма одгајивачи су најчешће добијали износ од 250 дин/кг, што указује на раст цене. Цена товљеника телесне масе преко 120 килограма варирала је најчешће од 215 до 250 дин/кг, што такође указује на раст цене у односу на претходни месец. Крмаче за клање су такође биле скупље у односу на март, пошто су се могле пазарити по доминантној цени од 200 дин/кг.

Репортери СТИПС су забележили пад цене прасади телесне масе до 15 килограма на сточној пијаци у Чачку у односу на претходну седмицу. Најчешће су се могла пазарити за 480 дин/кг. Понуда и продаја грла ове категорије свиња били су доста добри. На сточној пијаци у Краљеву, дошло је до пада продајних цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма на доминантних 360 дин/кг и товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма на доминантних 230 дин/кг. Кланчари са овог подручја, такође, су по нижим ценама вршили откуп прасади телесне масе од 16 до 25 килограма, јер је домнирао износ од 350 дин/кг.

Обе категорије прасади биле су јефтиније у односу на претходну седмицу на сточној пијаци у Лозници. За грла телесне масе до 15 килограма купци су требали да издвоје 520 дин/кг, а за грла телесне масе од 16 до 25 килограма 500 дин/кг.

Упркос слабој понуди јагњади током априла на продајним местима у Србији укључених у СТИПС продаја је била боља у односу на март. Промет је евидентиран на дванаест сточних пијаца по цени од 400 дo 500 дин/кг, али је ипак доминирао износ од 400 дин/кг.

Настављен је тренд слабе понуде шиљежади и двиски као и предходних неколико месеци. Двиске су се могле пазарити на три сточне пијаце по цени од 180 до 300 дин/кг. Продаја шиљежади одвијала се такође на три пијаце живе стоке по цени од 250 дин/кг до 300 дин/кг. Није било значајнијих промена, што се понуде оваца тиче, промет је варирао од места до места. Овцама се трговало на десет сточних пијаца, а цена је варирала од 130 до 200 дин/кг. Понуда јаради била је доста слаба протеклог месеца, а цена је варирала од 200 дин/кг до чак 380 дин/кг.

Понуда коза регистрована је на три сточне пијаце укључене у СТИПС,а доминантна цена износила је 120 дин/кг, као и претходних пар месеци. На пијаци живе стоке у Чачку је забележена продаја јагњади по доминантној цени од 450 диин/кг, што указује на раст у односу на трећу седмицу априла. Понуда и продаја били су на завидном нивоу због предстојећих државних и верских празника. Пад продајне цене јаради евидентиран је током протекле седмице на пијаци живе стоке у Краљеву, пошто су се најчешће могла пазарит по цени од 380 дин/кг.

Доминантна откупна цена оваца достигла је износ од 230 дин/кг у каницама на подручју браничевског региона, што указује на раст у односу на претходни период. Обим понуде и промета био је на просечном нивоу. У истом периоду је забележен пад продајне цене шиљежади на сточној пијаци у Пожаревцу, пошто је доминирао износ од 240 дин/кг.

На сточној пијаци у Лескову дошло је до пада продајне цене јагњади, пошто су се у седмици за нама најчешће могла пазарити за 450 дин/кг. Понуда је била просечна. Јагњад су била јефтинија и на сточној пијаци у Лозници током последње седмице априла. Продаја се најчешће одвијала о цени од 420 дин/кг.

Понуда кукуруза није се значајније мењала у односу на претходни месец. Настављен је тренд слабе понуде пшенице и осталих пољопривредних производа укључених у припрему квалитетне сточне хране. Доминантна цена кукуруза је на пијацама у Србији протеклог месеца износила 40 дин/кг. У силосима се цена кукуруза кретала у интервалу од 22 до 35 дин/кг.

За пшеницу су купци током априла на пијацама требали најчешће издвојити од 35 до 48 дин/кг. У силосима је током априла цена варирала од 22 до 37 дин/кг, као и током

марта. Настављен је тренд слабе понуде сточног јечма на пијацама укљученим у пројекат СТИПС. Промет ове житарице одвијао се на четири пијаце. Цена је мировала, јер се промет најчешће одвијао у износу од 40 до 47 дин/кг. У силосима је цена варирала од 25 до 33 дин/кг. Сточно брашно се протеклог месеца могло пазарити на четири продајна места, а доминирала је цена од 32 дин/кг. Што се силоса тиче сточно брашно се могло пазарити једино на подручју Лознице по доминантној цени од 32 дин/кг, У малопродајним објектима је цена овог хранива варирала од 32 до 47 дин/кг.

Сојина сачма могла се протеклог месеца пазарити у малопродајним објектима на подручју дванаест градова по доминантној цени од 100 дин/кг. Соја у зрну се током априла могла пазарити на пијаци у Лозници, а доминантна цена износила 80 дин/кг. У силосима је продајна цена сојиног зрна варирала од 57 до 72 дин/кг. Продаја луцеркиног брашна одвијала се у малопродајним објектима на подручју Чачка и Сомбора по доминантној цени од 50 дин/кг као и током марта. Цена сунцокретове сачме је током априла у малопродајним објектима на подручју десет градова Србије варирала у интервалу од 45 до 67 дин/кг, али је доминирао износ од 62 дин/кг.

Није било промене у погледу понуде луцеркиног сена, како на газдинствима, тако и на пијацама укљученим у СТИПС. Што се цена тиче, можемо рећи да је варирала од 22 до 40 дин.

Srodni tekstovi

Оставите коментар