Обратите пажњу на штеточине у пчелињаку

Аутор: draganadpetrovic
517 посета

Сигуросна камера на пчелињаку у селу Раљин, на само 14 км од Бабушнице, снимила је по;етком априла помрког медведа, а претпоставка ловочуварске службе је да се ради о млађем медведу, чији трагови су уочени и прошле године, али тада није био снимљен.На снимцима се види како отвара кошницу, узима два до три рама с којих сикда и једе мед.
Али, није медвед једина животиња која напада кошнице.

Многобројне врсте корисних птица, које уништавају штетне инсекте у шумама, на пољима, у вртовима, у извесним приликама нападају и пчеле у лету. Најчешће врсте птица које причињавају штете су сенице, ласте, легати или пчелари а понекад то могу да буду и врапци. За одбрану од птица треба ставити чешљеве на лето и подићи лето, хранилице за тзв. корисне птице треба поставити даље од пчелињака.

Током пчелиње паше, када се пчелиње заједнице селе у шумовите пределе и медведи уништавају пчеле. На нашим просторима а и у Европи, познат је сури медвед. Поред тога што једе мед, он једе и легло и пчеле. Пчелињаке посећује у навратима а кошнице уништава ноћу. Једина одбрана су тзв „електрични чувари – чобанице“.

Илустрација: Мишеви спадају у велике штеточине и могу да униште пчелиње друштво

У пчеларству, мишеви се убрајају у врло значајне штеточине, јер они могу потпуно да униште пчелињу заједницу. Мишеви узнемиравају пчеле у зимском клупку, што може изазвати и настајање дијареје код пчела. У току јесени и зиме када су пчеле у клубету, мишеви улазе у у кошницу кроз лето или кроз прогрижене рупе око њега, јер им кошница служи и као склониште. Појава мишева у кошницама нарочити је запажена у пчелињацима који се налазе на пољима или у близини шума. Мишеви се хране медом, поленом, мртвим и живим пчелама. Тражећи топлија места у кошници мишеви уништавају саће и између рамова праве гнездо, тако да се на поду кошнице могу наћи отпаци изједених пчела, уситњено саће и мишји екстременти. Делимично изједене пчеле имају карактеристичан мирис на екскременте мишева. Оштећено саће пчеле не дограђују у пролеће, а матица у њега не полаже јаја. Ако у такве кошнице унесемо друге пчеле, убрзо је напуштају. Мишеве, њихова гнезда као и детритус у кошници, обично се откривају у пролеће приликом прегледа кошница.

Илустрација: Редовно проверавајте кошнице како бисте на време открили евентуалне штеточине

У борби против мишева користе се: паљење траве и корова по пољу, стављање мишоловки с отровом, премештање пчела у друге дезинфиковане кошнице. Да бисмо спречили улазак мишева у кошнице, у јесен се лета сужавају или се на њих стављају метални чешљеви са уским прорезима.

Небојша Брајовић, саветодавац за сточарство

Извор: Агробизнис магазин и ПССС

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар