Нишка иновација чува пчеле у Србији и Кенији

Аутор: draganadpetrovic
439 посета

Дигитализација се све сигурније и разноврсније „увлачи“ и у свет пољопривреде, па су и све учесталији покушаји да се уз помоћу технологије олакша и унапреди бављење скоро свим сегментима арграра. Повећање продуктивности, испитивање квалитета земљишта, ублажавање утицаја атмосферских (не)прилика, аутоматско наводњавање само су неке од идеја чијој реализацији можемо да сведочимо.

У групу оваквих иновативних, можда чак и пионирских, подухвата сврстала се и прича која долази из Ниша, а односи се на креирање дигиталног алата који служи за даљински надзор пчелињег друштва и кошнице мобилном апликацијом.

Тешко да смо овако нешто могли замислити пре само двадесетак година, али данас вештачка интелигенција отвара несагледива поља могућности.

– Пре 15-так година током моје средње школе, заједно са другом из одељења, Обрадом Стајићем смо покушавали да дигитализујемо пчеларење. Међутим, у том тренутку технологија није била довољно развијена да би смо идеје спровели у дело. Било је потребно да се оженим Јеленом ( AI експерт) и да у разговору са њеним братом Михајлом (IoT експертом), 2020. године схватимо да комбинација нашег знања и искуства коначно може да допринесе стварању јединственог производа за пчеларе – описује развојни пут за еКапију Петар Пејић, CEO Beehold-а.
Како нам каже први кораци десили су се 2020. а то су била лабораторијска валидација технологије и патентна заштита.

– Убрзо након тог прихваћени смо за Raising Starts програм где смо уз менторску и финансијску помоћ 2021. године креирали и тестирали два прототипа, један у Србији и други у Кенији. Ове године смо успешно креирали и продали првих 10 МВП (мининални одрживи производ прим. аут.) система и добили веома корисне повратне информације за даља унапређења. Тренутно радимо на развоју MMP верзије која ће бити доступна за коришћење на почетку следеће пчеларске сезоне 2023. године. Ова верзија система тренутно је доступна за поручивање на нашој веб страни – наводи Пејић.

Он истиче да је био посебно пријатно изненађен интересовањем наших пчелара за производом и њиховим трудом и ангажовањем на тестирању производа и пружању корисних повратних информација.

Илустрација: Даљински надзор пчелињег друштва и кошнице мобилном апликацијом
За ефикаснији рад пчелара и боље здравље пчела

Беехолд ради на креирању пчеларевог дигиталног асистента, базираног на вештачкој интелигенцији. Циљ је да се у потпуности елиминише потреба за мануленим наџором пчелињих друштава да пчеларов рад буде много ефикаснији, а пчеле здравије. Добитници су друге награде на такмичењу за најбољу технолошку иновацију у Србији за 2021. годину. Пејић за еКапију открива да су до сада кроз грантове и награде добили и инвестирали у развој нешто више од 180.000 евра.

Њихов производ смањује потребу за мануелним надзором који је, како каже Пејић, у 80% случајева непотребан и само ремети пчелињу заједницу, смањује грешке захваљујући аутоматском праћењу стања кошнице од стране асистента, упозорењима и препорукама за правилно пчеларење и смањује смртност пчела затрованих пестицидима.

– Први стартап смо почели са разојем 2015. године. Тада је веома изазовно било развијати стартап јер у Нишу није постојала подршка у развоју нити простор попут NTP-а, намењен стартаповима. Данас је ситуација много другачија и у Србији имамо невиђене могућности за развој стартапа у најранијим фазама уз менторску и финансијску подршку кроз програме Научно технолошких паркова и Фонда за иновациону делатност – истиче Пејић.

Илустрација: Унапређена верзија биће доступна за коришћење на почетку следеће пчеларске сезоне 2023.
Пејић нам каже да су тренутно у фази развоја, као и да им је због постојања хардверског дела система примарно тржиште у 2022 и 2023. години бити локално тржиште Србије.

– Планови иду у два смера. Један је комерцијализација Beehold стандард уређаја и ширење на тржишта суседних земаља. Други је даљи развој кључног Beehold про система и прикупљање неопходних података за унапређење AI асистента – истиче Петар Пејић.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3940255/niska-inovacija-cuva-pcele-u-srbiji-i-keniji-u-pripremi-unapredjena-verzija

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар