Може ли национално удружење решити проблеме произвођача млека

Аутор: draganadpetrovic
883 посета

Пад потражње за млечним производима, поскупљење сточне хране и ниска откупна цена додатно отежавају положај произвођача. Да би се решила ова горућа питања, али и други проблеми, сточари предлажу формирање Националног удружења произвођача млека, које би требало да окупи све узгајиваче у Србији и да заступа њихове интересе.Цена млека је, кажу фармери, нижа него пре шест, седам година, када је била 42 динара за литар. Откупљивачи литар тренутно плаћају између 28 и 41 динар, али већина произвођача добија око 35 динара.У исто време, рачуница показује да их производња кошта више од 56 динара. То је сигнал да је удруживање на националном нивоу преко потребно.

„Један од разлога због којег покушавамо да се организујемо и да будемо фактор у овој производњи је управо чињеница да смо у ситуацији да смо због оваквог стања у губитку. Како се тај губитак покрива то је озбиљно питање, али се у овом тренутку само из шабачког краја дневно коље 60 крава“, каже Драгољуб Милутиновић, пољопривредник из Варне.

Национално удружење би требало да окупи фармере из 17 региона.

Илустрација: национално удружење требало би да окупи фармере из 17 региона

„Моја очекивања код националног удружења произвођача млека јесте да они представљају нас примарне произвођаче у правом светлу. Да заједничким снагама пронађемо праве механизме код Министарства пољоривреде и Министарства трговине, како бисмо заједнички донели основну произвођачку цену млека која ће бити и морати да се исплаћује пољопривредним произвођачима“, наводи Радивој Пејчић, пољопривредник из Чортановаца.

Национално удружење бавиће се и предлозима за унапређење, пре свега, Закона о сточарству и ветерини и усклађивањем са европском регулативом.

„У Националном удружењу биће запослени професионалци. Људи који су нам неопходни за рад и функционисање, што доктори наука, ветеринари, инжењери, техничари, требаће нам и помоћ правне службе. Неопходно нам је сигурно петнаестак људи уколико мислимо да то удружење стварно преузме на себе и дужности и обавезе и одговорности за сегмент говедарства у Србији“, наводи Сања Бугарски из Савеза удружења одгајивача.

Илустрација: Држава је повећала премије за млеко/ ФОТО: Pixabay

Како би бар делимично помогла фармерима у овим и те како изазовним временима држава је септембра прошле године повећала премију за млеко са седам на 10 динара по литру. Међутим, за опстанак те производње потребно је много више од једне мере, кажу произвођачи.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4699529/proizvodjaci-mleka-udruzivanje.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар