Могућност примене нано сребра у дезинфекцији вимена код крава

Аутор: draganadpetrovic
427 посета

Стални контакт млечне жлезде са површинама који су потенцијални носиоци патогена и високи стандарди који се односе на квалитет и хигијенску исправност млека, условљавају потребу да се континуирано примењују хигијенске мере у поступку муже. Количина, квалитет и хигијенска исправност млека као кључни фактори успешности фармског узгоја крава, зависе поред смештајних услова и од хигијене муже, чији посебно значајан део је хигијена вимена крава. Једна од најважнијих мера које се континуирано спроводе у циљу одржавања хигијене вимена је дезинфекција, као мера чији је првенствени задатак елиминација потенцијалних патогена у циљу очувања здравља вимена, количине и квалитета млека. Велике економске штете узроковане маститима, и проблеми у примени антибитика у куративи истих, захтевају посебну пажњу у изради и спровођењу планова контроле маститиса, у којима кључно местима дезинфекција вимена пре и после муже. Развој нових дезинфицијенса на бази нано сребра, са добрим ефектом на здравље вимена и очување количине и квалитета млека је један од будућих праваца превенције болести млечне жлезде и очувања количине и квалитета млека.

Илустрација: Програми контроле маститиса код крава се заснивају на превенцији зато је хигијена муже која се односи на дезинфекцију вимена пре и после муже од изузетног значаја/ ФОТО: Pixabay

Економски губици
Процена је да су економски губици на нивоу фарме између 17 и 198 евра по грлу јер услед маститиса долази до смањења производње млека. Према процени стручњака Универзитета у Глазгову проблем са овим обољењем вимена код крава на глобалном нивоу доноси и до 32 милијарде долара годишње. Начин муже (ручни или машински) као и хигијена вимена један су од кључних фактора превенције маститиса. Важно је истаћи да чак и машине за мужу крава могу бити потенцијални извор контаминације са једне на други краву. Прање вимена чистом водом и сушење пешкиром смањује контаминацију. Уколико се примењују средства за дезинфекцију мора се водити рачуна о избору дезинфекционих средстава чије честице могу директно да утичу на квалитет млека.
У последње време спроводе се истраживања и испитују ефекти одређених нано материјала на бази сребра, злата и титанијума на патогене узрочнике маститиса. Резултати истраживања су показали висок гермицидни ефекат на бази нано сребра који су се користили за дезинфекцију вимена код крава.
Истраживања се настављају али нема сумње да ће се у будућности оваква средства све више користити како у фармском тако и код индивидуалног узгоја крава. Досадашња истраживања су показала да препарати на бази нано сребра дају добре резултате у сузбијању патогених узрочника маститиса. Истовремено, ови препарати су потпуно безбедни за виме и руке музача, и што је најважније немају негативне ефекте на квалитет млека.
Програми контроле маститиса се пре свега заснивају на превенцији зато је хигијена муже која се односи на дезинфекцију вимена пре и после муже од изузетног значаја у превенцији болести млечних жлезда код крава.

Извор: Зборник радова 32. саветовања за ДДД Српског ветеринарског друштва секције за дезинфекцију, дезинсекцију и детатизацију катедре за Зоохигијену фалкултета за Ветеринарску медицину Универзитета у Београду

Srodni tekstovi

Оставите коментар