Kупце не брине само цена, него и квалитет меса. У ветеринарској инспекцији кажу да се све контролише у складу са прописима, а да нелегалну продају производа кажњавају.
Да ли ће нам на трпезу доћи бела водњикаста пилетина или бледо парче свињског врата – пре свега зависи од начина исхране и здравља животиња. А у тој храни има, кажу стручњаци, свачега.Драган Шефер са Ветеринарског факултета у Београду каже да иако адитиви буде ружне асоцијације, с друге стране многи од њих служе за заштиту здравља животиња и за побољшање њихових производних резултата.
„Антибиотици су се раније користили у храни за животиње у циљу стимулације раста, а данас се антибиотици користе само у терапијске сврхе, када је животиња болесна“, додаје Шефер.
Kупцима је важно да пронађу квалитетне и здравствено безбедне производе. С тим су сагласни и произвођачи.
Власник месаре Бранко Мијајловић напомиње да сарађује искључиво са домаћим произвођачима јунећег, јагњећег, пилећег и свињског меса. Ту можемо да испратимо комплетну процедуру од производње на фарми, преко кланице и на крају продавнице где се то месо сече, обрађује и продаје купцима, наводи Мијајловић.
Милица Поповић из компаније „Делез Србија“ каже да се контроле меса који се продају у њиховим трговинским објектима спроводе и у акредитованим лабораторијама, као и у малопродајним објектима како при пријему свежег меса, тако и док се она налази у расхладним витринама.
Деведесет осам одсто свежег меса долази са локалних фарми из Србије. Одређен проценат увозимо из Хрватске, Италије и Холандије, наглашава Поповићева.
Избор меса зависи и од дубине новчаника. Из националне организације потрошача кажу да је криза учинила своје – те да се купци највише опредељују за пилетину и свињско месо. Док је мали број оних који купују јунетину и телетину.
А да ли произвођачи и продавци нуде безбедне производе и послују ли одговорно, контролише ветеринарска инспекција.
Начелник Одељења ветеринарске инспекције Зоран Ивановић упозотрава на чињеницу да се на зеленим пијацама продаје „све и свашта“. „Апелујем на потрошаче да не купују храну животињског порекла на тим местима будући да таква храна није прошла ветеринарску санитарну контролу, односно надзор приликом увоза“, додаје Ивановић.
Неповерење и сумњичавост купаца није реткост. Највећа одговорност за безбедност меса је на произвођачима. Kупци би требало да обрате пажњу на декларацију на производима, и да буду пажљивији при доношењу одлуке где купују месо.
Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4578318/meso-kvalitet-kontrola-cena.html