Мачвански сточари подржали мере помоћи Владе

Аутор: draganadpetrovic
766 посета

Удружење произвођача млека Мачванског округа подржава сет мера које је Влада Србије донела у циљу превазилажења тренутно тешког положаја у ком се налазе произвођачи млека, стоји у саопштењу овог удружење.

Мачвански произвођачи оцењују да ће интервентна мера „пет динара по литри млека“ за предато млеко у првом кварталу на постојећу премију од 10 динара по литру као и помоћ у кукурузу из робних резерви, као директне мере, донекле ублажити губитке произвођача млека.

Произвођачи млека највише очекују од мере ограничења трговинске марже од 12 одсто на млечне производе чиме се стварају тржишни услови да млекаре поскупљењем производа на полици дођу до цене којом би произвођачи млека могли да сачувају свој сточни фонд у овим тешким временима изазваним великим поскупљењима сточне хране.

– После ових мера које је донела Влада Србије сву одговорност за даљи опстанак млечног говедарства имају млекаре које у сарадњи са фармерима морају да стварају бољи амбијент за одрживост ове битне гране пољопривреде. Удружење произвођача млека Мачванског округа се такође нада да ће Влада Србије размотрити захтев да интервентна мера од пет динара по литри да се задржи и за други квартал што би много значило произвођачима млека до новог рода житарица. Наглашавамо да млечно говедарство захтева дугорочно планирање и систематска решења, те се надамо да ћемо као произвођачи млека бити максимално укључени у тај процес – наводи се у саопштењу које је потписао председник Управног одбора удружења произвођача млека Мачванског округа Горан Васић.

Извор: https://www.agrotv.net/macvanski-stocari-podrzali-mere-pomoci-vlade-za-ublazavanje-gubitaka-u-proizvodnji-mleka/

Srodni tekstovi

Оставите коментар