Лоша година гура цену, тегла меда биће 15 евра

Аутор: draganadpetrovic
690 посета

Неповољне временске прилике оставиле су кошнице у многим крајевима Републике Српске без приноса, због чега пчелари и у сред љета морају да прихрањују пчеле, што ће сасвим извјесно довести до поскупљења меда па би тегла могла да достигне цијену од 30 марака.Пчелари широм Српске тврде да неће имати приноса из кошница те да морају прихрањивати пчеле јер се, усљед неповољних временских прилика, пчелиња друштва нису могла довољно развити како би себи обезбиједила храну, пише „Глас Српске“.

Председник Савеза удружења пчелара Српске Дамир Барашин рекао је да је ситуација у пчеларству изузетно лоша.

„Пчелари су сада у ситуацији када морају прихрањивати пчелиње заједнице. Више није ствар да ли ће имати приноса од тог посла који раде, сада је питање како сачувати те пчелиње заједнице и како да оне преживе и остану виталне и здраве како би се могле на вријеме узимити и чекати сљедећу сезону“ казао је Барашин.

Илустрација: Киша је лоше утицала на медење биљака, због чега је подбацио принос меда

Додао је да су прогнозе веома лоше јер киша пада свако мало, што неповољно утиче на медење биљака. Све је, истиче, подбацило ове године.

„Узмемо ли у обзир лоше приносе које ће пчелари имати и поскупљење репроматеријала који се користи у овом послу, реална цијена меда била би између 25 и 30 КМ“ казао је Барашин.

Лошију сезону не памти ни власник пчеларске задруге “Крајинамед” из Бањалуке Бране Поповић, који каже да ће цијена меда кроз мјесец-два ићи за пет марака горе, са 20 на 25 КМ.

„Многи пчелари које познајем већ су подигли цијену меда на 25 КМ, чак размишљају да у наредним мјесецима иду и на 30 КМ по килограму“ рекао је Поповић.

Према ријечима предсједника друштва пчелара Нови Град, Милоша Оџића, у вријеме када се развијају пчелиње заједнице, произвођачи су имали више од два мјесеца неповољних временских прилика.

Тако да је, тврди он, воћна паша на којој се развијају пчелиње заједнице пропала. У овој локалној заједници, истакао је Оџић, багремовог цвијета било је мјестимично, али да је мало медио.

„Пчелари би и даље требало да прихрањују пчеле, поготово млада пчелиња друштва. Јул је посљедњи мјесец пчеларске године када почињу припреме за зиму и наредну годину и кад је битно обезбиједити довољно хране“ напоменуо је Оџић.

Херцеговачки пчелари, гђе је килограм меда тренутно око 25 КМ, кажу да су их сунчани јунски дани извукли из ситуације која их је задесила у мају, када због киша пчеле нису могле да узму нектар са цвјетница које су тада медиле.

Илустрација: Много улагања, а лоша паша

Предсједник требињског Удружења пчелара “Леотар” Обрад Нинковић каже да је посљедњих дана ситуација мало повољнија.

„Пчеле су у вишим пређелима искористиле жалфију. Драча је одрадила своје тако да је ситуација нешто боља него у претходном периоду, због чега тренутно не размишљамо о корекцији цијена“ казао је Нинковић.

Дамир Барашин апеловао је на сва удружења пчелара у Српској да ресорном министарству на вријеме предају пријаве за подстицаје по кошници, преноси „Блиц“.

„Након пријаве, заједно са министарством сумираћемо податке и виђети који је то број кошница. Ове године је у односу на претходне спуштен критеријум, минимум за учешће у подстицајима био је 50 кошница, а сада је то 30“ казао је Барашин.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Cijena-tegle-meda-ide-ka-30-maraka/779461

Srodni tekstovi

Оставите коментар