Кренули са једном кравом, а сада праве сиреве и лепо зарађују

Аутор: draganadpetrovic
990 посета

Будућност и опстанак на селу, Александар и Марија Жилић из Мартинаца код Сремске Митровице, виде у преради млека. Стадо крава увећавају и на пољопривредном газдинству производе неколико врста сира.

Пре пет година Жилићи су купили једну краву, а сада их у штали имају четрнаест. У малом погону сваког дана прераде више од две стотине литара свежег млека. Млади и ситни сир праве на традиционалан начин.“У свеже млеко се дода сириште, када се усири, ми то цедимо, у газе стављамо, за осам сати до је оцеђеnо, добијамо млади сир. Он је кратког рока, рок му је до пет дана. Има кратак рок зато што нема конзерванса, нема ничега, то је потпуно природно“, каже Марија Жилић из Мартинаца.

Због ниске откупне цене, млеко су почели да прерађују. Трапист праве у различитим укусима.

„Како су се тржишта отварала и купци изразили жељу за неким разним укусима, ми смо онда убацили нашу домаћу туцану паприку. Ишли смо пролетос на Фрушку гору, брали смо Сремуш, имам другара који ми доноси црни тартуф, што доста људи траже због његове лековитости. Може да се убаци, бибер, бели лук оригано, сусам“, каже Алексндар Жилић.

Илустрација: Сир продају на кућном прагу и на пијаци/ Фото:Pixabay

За купце не брину. Осим продаје на кућном прагу, одлазе и на пијаце у околна места.

„Не могу да се пожалим, посао јесте велик, одговорност, пошто је млеко јако кварљива роба мора хигијена да се испоштује и санитарни услови. Трудимо се максимално ја и супруга, и хвала Богу, иде нам од руке“, каже Александар.

„Овај пољопривредник је први пример како из једне примарне производње имамо и прерађивачку производњу, производњу са кућног прага и како се може лепо живети и лепо зарађивати овде на селу, од свог рада пошетног и честитог“, каже Душица Павловић, директорка Агенције за рурални развој из Сремске Митровице.

Захтевану производњу без слободног дана, Жилићи планирају још да увећају. Осим купаца, квалитет њихових сирева потврђују и златне медаље са Новосадског сајма пољопривреде.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4663368/zilici-martinci-sir-mleko.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар